Aanvoerder zet Oranje op voorsprong in Davis Cup-duel tegen Belgen Onverstoorbare Siemerink vindt uitgang in gravel-doolhof

In het doolhof van gravel dat de Belgen dachten te hebben gecreëerd, bleek Jan Siemerink vrijdag wonderwel de weg te kennen en aldus verkreeg Nederland op de openingsdag van het Davis Cup-toernooi een bevrijdende 1-0 voorsprong....

WYBREN DE BOER

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

BRUSSEL

Siemerink, voor het eerst sinds zijn debuut in de Davis Cup-ploeg zeven jaar geleden naar voren geschoven als kopman, hield de zenuwen onder controle op een dag dat professioneel tennis een karikaturaal gezicht dreigde te krijgen. Regen en wind beloofden het duel tot een loterij te maken, maar de Rijnsburger dwong onder die moeilijke omstandigheden bewondering af met een vaste hand en een scherp strategisch inzicht.

En dat op gravel, de ondergrond waarop Siemerink in het verleden zelden geluk beschoren was. Tijdens zes optreden bij de Open Franse kampioenschappen werd hij bijvoorbeeld viermaal in de eerste ronde uitgeschakeld.

Sterker dan die traditie bleek echter het zelfvertrouwen dat Siemerink in het eerste kwart van dit seizoen opdeed. Zijn toernooizege in Rotterdam was het bewijs van een excellente vorm die hem gisteren op de trage piste van Brussel opnieuw ongenaakbaar maakte.

De cijfers vertelden het verhaal van twee redelijk gelijkwaardige tennissers, maar de praktijk bood een ander beeld. Siemerink was superieur aan Van Herck, wiens technische beperkingen onder de lastige omstandigheden genadeloos bloot werden gelet. Traag bewegend en niet bij machte snel te reageren produceerde Van Herck tal van missers, waar Siemerink enkele malen met katachtige reflexen uit het nauw kroop.

Het treffendste voorbeeld was de vijfde game van de tweede set, toen Van Herck met een knullig gemiste volley en een dubbelfout een 40-0 voorsprong prijs gaf en Siemerink kans bood de eerder opgelopen break ongedaan te maken. Echt gevaar had Siemerink nadien niet meer te duchten, ook al gaf hij de derde set uit handen. Maar dat was volgens hemzelf meer een schoonheidsfoutje. 'Ik had een toiletpauze nodig, liet de teugels even vieren, en hij pakte meteen een paar games.'

De zege voor Siemerink betekende een fikse streep door het scenario dat de Belgen hadden bedacht. Bevreesd voor de service-volleyers uit Nederland (Krajicek en Siemerink) zocht de equipe van Koen Gonnissen zijn heil op een gravelbaan in de buitenlucht, het podium waarop kopman Filip Dewulf vorig jaar bij de Open Franse kampioenschappen furore maakte. De reële dreiging van wind en regen in april bleek voor de Belgen geen argument.

Het resultaat was een provisorisch tennisstadion, waar het gravel onder invloed van de hevige regenval van de afgelopen dagen veranderd was in een moerassige bodem. Dat het scorebord dienst weigerde, de terreinknechten stuntelden met het op- en afrollen van het dekzeil, en reclameborden omwaaiden maakte de schertsvertoning slechts compleet. De Nederlandse equipe sloeg de klucht verwonderd, maar ook lachend gade.

Debuterend Davis Cup-coach Michiel Schapers vond het 'eigenlijk te ver gaan'. Halverwege de middag had hij zich reeds verzoend met een afgelasting van de openingsdag, maar na een vier uur durende regenbui brak onverwacht alsnog de zon door en kon Siemerink om half vier toch het gravel betreden. Volgens Schapers was een beter decor denkbaar geweest. 'België heeft binnen op gravel van Frankrijk gewonnen, waarom willen ze dan nu tegen ons ineens buiten spelen?'

In september won België in Gent van Frankrijk, op dat moment nog regerend Davis Cup-kampioen. Voor die gelegenheid had de Vlaamse tennisbond speciaal een indoor-gravelbaan laten aanleggen, om optimale spel-condities te garanderen. Omdat Davis Cup-ontmoetingen bij toerbeurt worden georganiseerd door de Vlaamse en Waalse federatie was het dit weekeinde de beurt aan de Franstaligen. 'Het is een gok', erkende bondscoach Gonnissen vooraf.

Na één wedstrijd leek de moraal in het Belgische kamp zwaar beschadigd. Een nieuwe truc valt echter niet uit te sluiten. Vandaag komt vedette Dewulf in het tweede enkelspel tegen Sjeng Schalken in actie, waarna in de namiddag het dubbel gepland staat met wederom Dewulf als een der acteurs. De regels van de International Tennis Federation schrijven evenwel voor dat een speler die op een dag dertig games heeft gespeeld diezelfde dag geen tweede partij hoeft te spelen.

Indien België zich beroept op die regel dient het dubbelspel naar zondag verschoven te worden. En in aansluiting daarop zou vervolgens het laatste enkelspel van Dewulf, wederom met het oog op de bewust ITF-regel, van zondag naar maandag verplaatst moeten worden.

Schapers houdt rekening met een dergelijke list, maar kon er niet ongerust van worden. 'Laat ze het maar mooi uitzoeken, wij staan voorlopig 1-0 voor.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden