Matthijs de Ligt viert de 2-1.
Matthijs de Ligt viert de 2-1. © ANP

Aanvankelijk stijf ogend Ajax wint met 5 -1 van frivool en slordig Heerenveen

Lenteliefhebber Ajax, dat in 2001 voor het laatst een thuisduel in dit jaargetijde verloor, blijft koploper Feyenoord op een punt volgen. Na een stroeve start, accelereerden de Amsterdammers vanmiddag ineens weg bij Heerenveen. Het werd uiteindelijk 5-1, en dan bleven er nog tal van grote kansen aan beide kanten onbenut. Volgende week wacht PSV, tussendoor probeert Ajax de laatste vier van het Europa League-toernooi te bereiken als het bij Schalke een 2-0 voorsprong verdedigt.

Het was een vreemde wedstrijd in Amsterdam met een aanvankelijk wat stijf ogend Ajax en een tam thuispubliek na de galavoorstelling van afgelopen donderdag thuis tegen Schalke. Het had halverwege de eerste helft best 2-4 kunnen staan in plaats van 1-1, maar het frivole Heerenveen sprong uiterst slordig met de vroege kansen om. 

In eerste instantie nog niet, want de 0-1 van spits Goochannejhad in de achtste minuut was goedbeschouwd de eerste mogelijkheid voor de bezoekers en de uitbraak die eraan voorafging in alle facetten geweldig getimed. Speeltuinvoetballer Larsson dribbelde handig door de Ajax-defensie en stak precies op tijd Goochannejhad weg die de bal direct in de hoek schoof.

Het had halverwege de eerste helft best 2-4 kunnen staan in plaats van 1-1

Ajax, waarbij de net weer fitte Dolberg in de spits stond voor Traoré, viel terug op een beproefd medicijn als het niet loopt: de hoekschop. Eerst kopte Dolberg een corner van Schöne op de paal, later verlengde Sánchez een hoekschop van Ziyech precies tegen de doorlopende Viergever aan: 1-1.

Zo liep Ajax als besluit van een zeer aangename lenteweek twee doelpunten in op Feyenoord

Een zetje in de rug dat Ajax iets losser in de heupen maakte. Nadat Goochannejhad weer een schietkans had verprutst, stoomde De Ligt op om via een combinatie met Dolberg zelf de 2-1 binnen te werken.

Dat was na een half uur en tien minuten later werd het duel prompt beslist toen Klaassen de bal gelukkig terug kreeg van Heerenveen-verdediger St. Juste en een leeg doel voor zich had: 3-1.

Na rust gebeurde er minder, van Heerenveen werd zelfs in aanvallend opzicht helemaal niets vernomen. Ziyech schoot een vrije trap op de paal en na een knappe draai om St. Juste verkreeg Dolberg in de 68e minuut een strafschop mee. De spits roste de penalty zelf in de kruising: 4-1. Het slotakkoord zeven minuten voor tijd was voor de Braziliaanse buitenspeler Neres na een geweldig passje binnendoor van flankcollega Younes. Zo liep Ajax als besluit van een zeer aangename lenteweek twee doelpunten in op Feyenoord, het verschil in doelsaldo bedraagt op drie wedstrijden van het einde nog negen doelpunten.