Aanpak seksueel misbruik in profvoetbal hoog op agenda spelersvakbond

Spelersvakbond VVCS gaat de aanvoerders van alle Nederlandse profclubs inschakelen om seksueel misbruik in het voetbal bespreekbaar te maken. Zo wil de vakbond de zwijgcultuur doorbreken.

Renald Majoor durfde na jaren het zwijgen te doorbreken en deed zijn verhaal in de Volkskrant. Aanleiding voor de VVSC om tot actie over te gaan. Beeld null
Renald Majoor durfde na jaren het zwijgen te doorbreken en deed zijn verhaal in de Volkskrant. Aanleiding voor de VVSC om tot actie over te gaan.

'Voetballers en oud-voetballers moeten weten dat ze zich rechtstreeks bij ons kunnen melden, eventueel anoniem', zegt directeur Louis Everard.

Om slachtoffers passende hulp te kunnen bieden, stelt de VVCS een protocol op. 'We hopen dat iedereen die zo'n ervaring heeft gehad ermee naar buiten komt', zegt Everard. 'Met hun voorbeeldfunctie kunnen aanvoerders daaraan een belangrijke bijdrage leveren. Onze voorzitter Danny Hesp gaat deze week contact met hen opnemen.'

De Volkskrant berichtte zaterdag dat twee misbruikslachtoffers zich hebben gemeld bij PSV en Vitesse. Daarmee waren ze de eerste Nederlandse oud-voetballers die naar buiten traden sinds de Engelse voetbalwereld eind vorig jaar werd opgeschrikt door een groot misbruikschandaal. Deskundigen denken dat er nog meer verborgen slachtoffers uit het Nederlandse voetbal zijn.

Dat nu de aanvoerders van profclubs worden ingezet, is volgens hoogleraar sport en recht Marjan Olfers een belangrijke stap. 'In de kleedkamer en op het veld heerst een machocultuur. Aanvoerders zijn rolmodellen. Het zijn vaak de betere spelers die anderen op sleeptouw kunnen nemen. Als ze seksueel misbruik bespreekbaar maken, verlaagt dat de drempel voor spelers om zich te melden.'

Ook de directeuren Toon Gerbrands van PSV en Joost de Wit van Vitesse hebben volgens Olfers bijgedragen aan het verlagen van die drempel door hun excuses te maken aan de slachtoffers. 'De reacties van PSV en Vitesse hebben me positief verrast', aldus Olfers. 'Gerbrands en De Wit hebben laten zien dat de top van hun organisatie dit probleem serieus neemt. Daarmee geven ze het signaal af aan slachtoffers dat het mogelijk is je te melden en dat de zaak niet wordt gebagatelliseerd.'

Oproep

Heeft u informatie over seksueel misbruik binnen het profvoetbal, of wilt u uw verhaal kwijt, dan kunt u contact opnemen met de auteurs via onderzoek@volkskrant.nl of 06-1500 3958. Wij publiceren niets zonder uw toestemming.

Commissie NOC*NSF

In opdracht van sportkoepel NOC*NSF onderzoekt een commissie onder leiding van oud-politicus Klaas de Vries de omvang van seksueel misbruik in de Nederlandse sport. 'We bekijken of een specifiek voetbalonderzoek hieraan een bijdrage kan leveren', zegt voetbalbond KNVB. 'Voetbal is de grootste sport van Nederland. Als er sprake is van een dergelijk maatschappelijk probleem, is het reëel dat we er ook binnen de voetbalsport mee te maken krijgen.'

De misbruikgetuigenis die voormalig Vitessevoetballer Renald Majoor zaterdag in deze krant deed helpt om het zwijgen in de voetbalwereld te doorbreken, denkt Olfers. 'Voetballertjes identificeren zich met zo'n jongen. Ze zien dat ze het zelf hadden kunnen zijn. Zo kwam het schandaal in het Engelse voetbal aan het rollen, en zo komen er nu hopelijk ook meer slachtoffers naar voren in Nederland.'

Lees meer over seksueel misbruik in de sportwereld

Het voetbal leek zijn redding uit het opvanghuis. Maar toen werd hij misbruikt door een teamleider van Vitesse. Renald Majoor vertelde aan de Volkskrant voor het eerst zijn verhaal. (+)

Hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers onderzocht misbruik in de sport. 'Clubbestuurders verplaatsen zich eerder in daders dan slachtoffers.' (+)

Deze vier slachtoffers van seksueel misbruik in de sport deden hun verhaal in de Volkskrant. 'Hij hield mijn hand vast en bewoog hem heen en weer.' (+)

NOC*NSF ontvangt per jaar tweehonderd meldingen van seksueel misbruik. Het topje van de ijsberg: seksueel misbruik is een blinde vlek in de sportwereld. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden