Aanjagers van Red de Kuip lopen zich alvast warm

Feyenoord moet op zoek naar een nieuwe verbouwer van zijn stadion, nu de samenwerking met bouwbedrijf BAM is gestrand. Eerder afgevallen kandidaten ruiken hun kans.

null Beeld null

De wrange constatering komt van de fractievoorzitter van de Rotterdamse Partij van de Arbeid. 'We zijn terug bij af', zegt Leo Bruijn onomwonden. Feyenoord moet op zoek naar een nieuwe bouwer of verbouwer voor zijn stadion, nu de samenwerking met BAM is stopgezet. De gemeente Rotterdam neemt samen met de club in de wachtkamer plaats.

null Beeld null

BAM werd vorig jaar april uitverkoren om zijn plannen voor een vernieuwde Kuip uit te werken. Maar waar Feyenoord een streep trekt bij 206 miljoen aan bouwkosten, slaagde het concern er maar niet in de kosten onder de 215 miljoen te houden. De inflatie was in die raming niet eens meegerekend.

Feyenoord geeft vandaag tekst en uitleg over het stuklopen van de bouwplannen. Maandag komen de commissarissen van Stadion Feijenoord onder leiding van René van Ierschot bijeen om te bepalen hoe het verder moet. Ziet Feyenoord door het gesneefde BAM-plan alsnog heil in een volledig nieuwe Kuip? Van Ierschot wil geen vragen beantwoorden, al zegt hij op Radio 1 'geen optie uit te sluiten'.

Vertraging

De supporters moeten hoe dan ook rekening houden met twee jaar vertraging, aldus de president-commissaris van Stadion Feijenoord. Toch durft hij uit te sluiten dat de club in 2021 nog steeds zijn wedstrijden afwerkt in de huidige Kuip. Die is sinds de ouverture in 1937 tegen het Belgische Beerschot volledig intact gebleven, op een acht maanden durende renovatie na.

De aanjagers van Red de Kuip lopen zich alvast warm. Zij dolven het onderspit tegen BAM, net als onder meer de architect Erick van Egeraat. 'De vlag gaat pas uit op het moment dat we worden gekozen. Maar dit is een stap in de goede richting', zegt Erwin Eekelaar van Red de Kuip.

Met een licht gewijzigd ontwerp hopen de initiatiefnemers opnieuw in het gevlei te komen bij de 'verkenners' van de Kuip. De mantel om het ontwerpstadion is nu in zijn geheel wind- en waterdicht te maken. En bij popconcerten kan een volledige verduistering worden geënsceneerd.

null Beeld null

Onduidelijkheid

Tussen BAM en de hoeders van de Kuip was nogal wat ruis op de lijn ontstaan, de afgelopen maanden. Zo bestond er onduidelijkheid over de gewenste capaciteit van het stadion. De bouwer garandeerde dat er mede door opklapbare plaatsen 70 duizend man in de vernieuwde Kuip zouden passen, terwijl Feyenoord een harde eis van 70 duizend stoelen had neergelegd.

De Rotterdamse politiek reageert nauwelijks verbaasd, nu Feyenoord en zijn supporters niet meer op de heropening van de Kuip in 2018 hoeven te rekenen. Luuk Wilson, raadslid Leefbaar Rotterdam: 'Normaal geldt: zonder wrijving geen glans. Maar dat de samenwerking tussen BAM en Feyenoord niet erg soepel liep, kon je voelen.'

Leefbaar wil, net als initiatiefnemer PvdA, opheldering van het college over de afgeblazen bouwplannen. PvdA-fractievoorzitter Bruijn: 'We hopen in een debat te horen in hoeverre het college op de hoogte was van de besluitvorming over de nieuwe Kuip. Ik kan me niet voorstellen dat deze deal op 15 miljoen is afgeketst, als er 200 miljoen voor de renovatie nodig is.'

Toch typeert Eekelaar van Red de Kuip het kostenplafond als een 'magische grens' die je per sé niet mag overschrijden. 'Kom je boven de 200 miljoen, dan ga je richting nieuwbouw en dat moet je niet willen. BAM kon zelfs niet garanderen dat 215 miljoen het maximumbedrag was.'

null Beeld null

Waardering

Volgens Wilson verdient Feyenoord waardering voor het verbreken van de samenwerking. 'Liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Nu hebben wij er nog geen overheidsgeld in gestoken en is Feyenoord nog geen miljoenen kwijt.' Bruijn: 'Niemand zit te wachten op een half afgewerkt plan waar we veertig jaar tegenaan moeten kijken.'

Feyenoord moet volgens Wilson eerst door een 'rouwproces', waarna de club zo snel mogelijk duidelijkheid dient te verschaffen over de plannen voor een nieuw of vernieuwd onderkomen. De gemeente kan voorlopig zijn geld in kas houden: het aandelenpakket à 35 miljoen euro dat Rotterdam wellicht zou hebben aangeschaft om andere investeerders over de streep te trekken, is in de ijskast geschoven.

Publiek geld in een voetbalstadion steken: Wilson weet hoe gevoelig het ligt. 'Maar door een nieuw stadion krijgt Rotterdam er exposure bij en creëer je werkgelegenheid. Daar mag je best in investeren als gemeente.' Bruijn: 'Voor een goed onderbouwd plan loopt de gemeenteraad echt niet weg. Maar dat moet wel voorzien in meer dan voetbal alleen.'

'Een club kan niet in zijn eentje een stadion overeind houden'

Feyenoord is niet de enige club die nadenkt over zijn onderkomen. Ook andere eredivisieclubs wikken en wegen wat hen te doen staat met het stadion waarin ze spelen. Financieel directeur Gerald van den Belt van FC Twente zei het vorige week met nadruk: de zestig miljoen euro schuld van zijn club is vooral het gevolg van de hypotheek die op het stadion rust. In 25 jaar tijd wil de club volledig eigenaar zijn van de Grolsch Veste en dat is een ambitieuze doelstelling, aldus Van den Belt. 'Op de Amsterdam Arena rust volgens mij een hypotheek van vijftig jaar.' Ook de van Cambuur overgekomen Van den Belt kan begrijpen waar-om Twente zo graag eigenaar wil worden van de Veste. 'Met dit stadion kunnen we 35 tot 40 miljoen uit de markt halen. Probleem is: een stadion kun je als club alleen moeilijk overeind houden. Andere bedrijven moeten meebetalen.' Heracles Almelo deelt het Polman Stadion niet voor niets met een supermarkt, legde Van den Belt uit. Evenmin is het toeval dat het IJsseldelta-stadion van PEC Zwolle ruimte biedt aan een restaurant, vergaderruimten en een hotel. Van den Belt: 'Een club speelt eens in de twee weken thuis. Alleen dan zijn de parkeerplaatsen vol.' PSV verkocht medio 2011 de grond onder het Philips Stadion en trainingscomplex De Herdgang voor meer dan 48 miljoen euro aan de gemeente Eindhoven. Die behoedde de club daarmee voor een mogelijk faillissement. NAC klopte eind 2013 bij de gemeente Breda aan, als harde voorwaarde van een groep externe financiers die bij de club overwoog in te stappen. De gemeenteraad voelde zich 'met de rug tegen de muur gezet', maar NAC kreeg zijn zin: de stadionhuur werd vijf jaar lang met 325 duizend euro per jaar verlaagd en de eredivisieclub bleef overeind.

Het BAM-plan

De ontwikkeling van het stadionpark heeft volgens de raadsleden niet te lijden onder het afschieten van het BAM-plan. Toch hoopt Rotterdam vurig op termijn te concurreren met bijvoorbeeld Amsterdam, dat een rijke evenementenagenda te vullen heeft.

De KNVB laat het Nederlands elftal al niet meer voetballen in de Kuip, waar Kane en Doe Maar zes jaar geleden de laatste popconcerten in de stadionhistorie verzorgden. Wilson: 'We hebben Ahoy nog en een schitterend voetbalstadion. Maar dat je al die prachtige evenementen mist als stad, is een bittere pil.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden