Aangeboden: drie prestatiemanagers voor de KNVB

Voetbalbond KNVB is al maanden op zoek naar een prestatie- en innovatiemanager. Na het vergeefs polsen van Robin van Galen en Gerard Kemkers zou het trio Charles van Commenée, Peter Blangé en Jac Orie een gesprek waard zijn. Hun voors en tegens.

Jac Orie (hier met Sven Kramer) is schaatscoach bij Team Lotto-Jumbo. Beeld anp
Jac Orie (hier met Sven Kramer) is schaatscoach bij Team Lotto-Jumbo.Beeld anp

Kandidaat: Charles van Commeneé
Functie: prestatiemanager NOC*NSF
Leeftijd: 58

VOOR

Wie op zoek is naar een prestatiemanager die door zijn collega's als innovatief wordt gezien, die dient Charles van Commeneé als eerste op dat lijstje te noteren. De Amsterdammer is de meest ervaren internationale coach die Nederland rijk is. Hij maakte naam met gouden olympische atletiekmedailles. Van Commeneé was chef de mission van de Nederlandse ploeg tijdens de Spelen van Peking (2008), tekende voor het belang van de coach (die gaat voor hem boven alles) en voor het ontdekken en ontwikkelen van talent.

Hij heeft de eigen definitie voor prestatiemanager klaar. De man functioneert als klankbord, hij is helper en adviseur. Twee van zijn huidige aandachtsgebieden bij NOC*NSF sluiten aan bij de gewichtige vraagstukken van de voetbalbond KNVB: hoe implementeer je nieuwe technologische ontwikkelingen en hoe maak je coaches beter. En bovendien: hij weet dat de technisch directeur (bij de KNVB Hans van Breukelen) ondersteuning nodig heeft.

Joop Alberda (rechts) in gesprek met Charles van Commenée (links) tijdens de training van de Nederlandse zwemploeg Beeld anp
Joop Alberda (rechts) in gesprek met Charles van Commenée (links) tijdens de training van de Nederlandse zwemploegBeeld anp

Hij zei dat ook indirect in een interview met het informatieplatform Sport Knowhow XL: 'Een technisch directeur of een hoofdcoach heeft vaak niet veel mensen om zich heen die begrijpen met welke issues je te maken hebt of welke oplossingsrichtingen er zijn. Ik heb die ervaring.'

Daarbij komt dat voor Van Commenée topsport draait om 'winnen'. Een atlete, Kelly Sotherton, die genoegen nam met olympisch brons noemde hij 'een wezel'. CvC is academisch opgeleid, heeft de bijnaam De Vulkaan en onderhandelde met atleten van wie Nederlandse voetballers de veters niet eens mogen strikken: de olympische kampioenen Daley Thompson en Linford Christie.

TEGEN

Charles van Commenée komt niet uit de voetbalwereld. Daarbij zei hij in een interview met de Volkskrant uit 2014: 'Ik ben mijn liefde voor voetbal een beetje kwijt.'

Kandidaat: Jac Orie
Functie: schaatscoach Team Lotto-Jumbo
Leeftijd: 48

VOOR

Als wetenschap de wereld van het voetbal moet versterken, hand in hand met de kennis van topsport, dan zal de KNVB Jac Orie voor een gesprek moeten uitnodigen. Hij zou, qua innovatieve gedachten, een nadrukkelijker kandidaat horen te zijn: eerder dan de gepolste oud-collega Gerard Kemkers. Orie, de schaatstrainer van de Lotto-Jumbo-formatie, is een bewegingswetenschapper van de VU in Amsterdam en een bewezen succescoach. In 2002, 2006, 2010 en 2014 coachte hij een Nederlandse schaatser naar olympisch goud, net als Kemkers trouwens.

Orie werkt langs de lijnen van de wetenschappen, meet zich suf in lactaatwaarden en laat zijn sporters uitgebreide logboeken bijhouden. Maar de praktijk mag hard en pittig zijn. Hij is geen man van overdrijving in de begeleiding. Hij hecht aan weerbaarheid en nuchterheid. Niet dat een wrat op de kont bestudeerd wordt door een half medisch team. Uit Trouw: 'Als je een milieu creëert, waarin ze alles naar de zin wordt gemaakt, worden lichaam en geest week. Dat is wat ik denk en daarom doe ik het anders. Voor je het weet maak je sporters die geen stootje kunnen hebben.'

Orie betoogde vaak dat hij vooral wetenschapper was en helemaal geen coach had willen worden. Hij werkt, tussen de bedrijven door, aan een promotieonderzoek over schaatstraining. Zijn filosofie over de begeleiding van sporters bestaat uit elementen van de wetenschappers Darwin en Nowak. Het model bestaat uit twee assen: de E van egoïsme en de A van altruïsme. 'Als er in een team als het onze geen goed verband is tussen altruisme en egoïsme, dan implodeert het team of de sporter', vertelde hij in een interview met NL Coach. Samenwerking is de constante. Het past in een schaatsploeg, waarin individuele sporters hebben plaats genomen. Het zou van grote waarde zijn in een voetbalploeg, met een selectie van 23 man.

Jac Orie Beeld anp
Jac OrieBeeld anp

TEGEN

Jac Orie komt niet uit de voetbalwereld. Hij is fan van PSV en ADO Den Haag.

Kandidaat: Peter Blangé
Functie: labmanager Innosport
Leeftijd: 51

VOOR

Als de nadruk op innovatie komt te liggen, is Peter Blangé een voorname kandidaat voor de nieuwe functie bij de KNVB. Hij is sinds twee jaar labmanager bij het Team NL Innovation Center van NOC*NSF op Papendal, in de volksmond het Innosportlab. Daar leveren hij en college Kamiel Maase de bouwstenen voor 'innovatie en topsportmonitoring'. Het zijn de details die enkele procenten voordeel, en dus de overwinning, kunnen opleveren.

Hij werd als niet-wetenschapper naar Papendal gehaald. Dat werd niet als een bezwaar gezien. Want de lange volleyballer uit Oegstgeest (2 meter 6) heeft 'de universiteit van de topsport' doorlopen. Blangé werd gehaald, omdat hij voor statistiekbedrijf Ortec werkte en omdat hij de kleedkamer van binnen kende. Dat zal hij ook nodig hebben mocht hij bij de KNVB naast Van Breukelen komen te werken.

Peter Blangé. Beeld anp
Peter Blangé.Beeld anp

Blangé speelde het recordaantal van 500 interlands in het Nederlands volleybalteam. Hij was de architect van het spectaculaire Nederlandse spel en hij reikte met zijn Lange Mannen tot de hoogste eer ooit door een Nederlands balsportteam behaald, het olympische volleybalgoud van Atlanta (1996).

Dat goud is het diploma dat een sportman kan overleggen bij de grote stappen na zijn loopbaan. Blangé heeft voor zijn entree in de voetbalwereld de mond mee: van de taal van de sporters tot die van de wetenschappers, de embedded scientists, die hij met de ervaring van zijn werk voor het olympisch comité graag rond de voetbalvelden zal inzetten.

Hij is vooral een ultieme winnaar. Vorig jaar in AD: 'Er wordt altijd zo mooi gezegd dat je van een toernooi moet genieten. Lariekoek. Weet je wanneer ik genoot? Als we hadden gewonnen en die medaille om onze nek hadden. Daarvoor vond ik zo'n toernooi een kwelling.'

TEGEN

Peter Blangé komt niet uit het voetbal. Hij was te lang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden