Aan hand van Sjef draagt Totilas bij aan brons

Aan de hand van de Nederlandse trainer Sjef Janssen heeft Totilas met de Duitse ruiter Matthias Rath donderdag bij de Europese titelstrijd dressuur in Aken eindelijk bijgedragen aan brons voor Duitsland. Maar het dier dat ooit onder Edward Gal de grenzen verlegde, kwam individueel niet tot een opvallende score, 75,971. ,,Blijkbaar vinden sommigen dat de glans er een beetje vanaf is", zei Janssen. Zelf had hij het anders gezien. ,,Ik dacht dat hij boven de tachtig zou uitkomen."

null Beeld epa
Beeld epa

Maar een teammedaille was tenminste iets. De laatste keer dat voor Totilas zoiets gebeurde was bij het EK van Rotterdam in 2011, zilver. De gouden medailles, twee keer Europees, drie maal op de Wereldruiterspelen, dateerden van 2009 en 2010. Ook onder leiding van Janssen, destijds bondscoach van Nederland. ,,Vorig jaar haalde Totilas nog scores die beter waren dan destijds", zegt Janssen. ,,Toen kwam die ellendige blessure. Maar het zit er volgens mij nog wel in."

Ooit kwam Totilas, gefokt in Nederland, van een andere planeet. Dat was voordat de hengst voor een bedrag dat naar verluidt de 10 miljoen euro overschreed in handen kwam van de Duitse hippische magnaat Paul Schockemöhle. Het tijdperk begon in 2009. Op de koninklijke terreinen van Windsor Castle reed Gal in de kür naar zijn eerste internationale titel. Hij deed dat met cijfers die nog nooit eerder waren behaald. Het paard was pas negen en werd een legende.

De reactie van Gal, destijds: ,,Ineens merkte ik dat het fantastisch ging. Dat je iets deed wat nog nooit iemand eerder had gedaan. Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat er een paard zou komen dat zo goed zou zijn."

Die realiteit is inmiddels ingehaald. Janssen en Rath werken er hard aan Totilas terug te brengen naar de top. ,,Eigenlijk komt Aken te vroeg", had Janssen enkele uren voor de proef gezegd. ,,We zijn nog in de opbouwfase. Wat meer tijd was mooi geweest." De spanning voor Rath? ,,Dat kan hij aan. Hij is inmiddels wel wat gewend. Overal waar hij met Totilas verschijnt, staan twintig camera's."

Naderhand wil Janssen meer informatie. Drie juryleden beoordelen Totilas als de beste, de andere vier schatten hem lager in. De scores variëren van 80,1 tot 71,6, wat zeer opvallend is. ,,Ik wil weten waar dat vandaan komt. Pas dan weten we waar we aan toe zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden