Aalsmeer boekt psychologische winst

De handballers van Aalsmeer hebben gistermiddag in eigen hal een belangrijk psychologisch voordeel behaald op hun Limburgse concurrent Sittardia. Met 22-19 stelde de formatie de eerste plaats in de play-offs veilig en daarmee het thuisvoordeel bij een mogelijke beslissingswedstrijd tijdens de komende 'best-of-three'-finale....

Van onze handbalmedewerker

Han Busio

AALSMEER

V & L Geleen en Tachos Waalwijk, respectievelijk de nummers drie en vier van de play-offs, speelden om des keizers baard in Geleen. Vlug en Lenig nam met een overwinning van 25-17 op gepaste wijze afscheid van trainer Pim Rietbroek en niet in de laatste plaats van smaakmaker Wil Jacobs.

Op de status van Aalsmeer en Sittardia viel ook na de jongste confrontatie, onder leiding van de formidabele scheidsrechters Scholtens en Stolk, weinig tot niets af te dingen. De erkende rivalen, die elkaar voor de derde keer in vier jaar tijd rechtstreeks om de titel gaan bestrijden, leveren het beste handbal van Nederland.

Interessant zijn de verschillen tussen beide formaties. Sittardia beschikt over wat oudere en bedreven spelers, Aalsmeer vecht met jongere en gedreven talenten. Een van die jongeren, rechterhoekspeler Van de Berg, speelde gistermiddag tijdens zijn tweede wedstrijd voor de hoofdmacht van Aalsmeer een opmerkelijke rol.

Niet alleen produceerde de achttienjarige twee prachtige doelpunten, ook viel hij op door zijn spelinzicht en snelheid. In elk geval wist de kleine Van de Berg diverse malen Sittardse break-outs te verhinderen, door op volle snelheid de terugtocht te kiezen bij het sporadische balverlies dat geleden werd.

Het spel van de Limburgers oogde minder zeker. De offensieve dekking van Aalsmeer, met Tobias als zeer vlijtige speerpunt, dwong de Limburgers bij herhaling tot inleveren van de bal. Aalsmeer liep na de hervatting, 10-9, uit tot 15-10 en 17-12 en had een flink voorschot kunnen nemen op de komende twee (of drie) ontmoetingen met Sittardia.

De gasten, die de Zweedse spelverdeler Bolevin met een licht geblesseerde enkel aan de kant moesten houden, oogstten succes met een extra vleugje agressie en dwongen via met name de andere Zweed (Hermundstadt) een spannende slotfase af.

Bij de stand 19-18 verhinderde de snelle Van de Berg het succes van een Sittardse break-out (Nusser), en bij 20-19 wist de ook al zo jeugdige Pie enkele belangrijke seconden te winnen met het forceren van vrije worpen.

Bij Aalsmeer sloeg desondanks enige onzekerheid toe, maar niet bij iedereen. 's Lands topscorer Marco Beers, die in tegenstelling tot de geruchten uit Volendam niet teruggaat naar zijn oude vereniging, verzilverde de laatste strafworp van de wedstrijd met een zacht ingeschoten effectballetje.

Trainer en teammaker Peter Tier heeft bij Aalsmeer het spelplezier teruggebracht, dat voor lange tijd verdwenen leek na het vertrek van zo ongeveer het gehele basisteam. De vroegere keeper en ex-international is verbaasd over de hoofdrol van zijn ploeg: 'Onze vooraanstaande positie danken wij ten dele aan het gebrekkige functioneren van onze concurrenten, maar niet meer dan dat. Mijn spelers hebben geleerd teleurstellingen op een positieve manier te verwerken en zijn dus niet meer bang voor een mindere periode in een wedstrijd.'

Tier zei blij te zijn met deze overwinning, maar nog gelukkiger met het feit dat dit jeugdig team bij 20-19 koel blijft en de zaak in de hand houdt. 'Dit was niet zo maar een tegenstander, dit was Sittardia'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden