74 jaar Muhammad Ali in een tijdlijn

Muhammad Ali was een grootheid in zowel de ring als daarbuiten. Zijn leven samengevat in een tijdlijn.

Muhammad Ali tegen Joe Frazier. Beeld ap
Muhammad Ali tegen Joe Frazier.Beeld ap

17 januari 1942: 'The Greates of all Time' wordt geboren als Cassius Marcellus Clay in Louisville, Kentucky.

5 september 1960: Clay wint als 18-jarige goud op de Olympische Spelen van Rome in de klasse lichtzwaargewicht. Clay wordt daarna profbokser.

25 februari 1964: Hij verslaat in Miami Beach de onverslaanbaar geachte Sonny Liston. Tegen alle verwachtingen in wordt Clay wereldkampioen in het zwaargewicht. Na zijn zege wordt hij fanatiek moslim en treedt toe tot de Nation of Islam, een beweging waarin emancipatie van de zwarte Amerikaan en religie samen komen.

Muhammad Ali, destijds nog Cassius Clay, op de Olympische Spelen van Rome. Beeld ap
Muhammad Ali, destijds nog Cassius Clay, op de Olympische Spelen van Rome.Beeld ap

Maart 1964: Snel na het gevecht met Liston verandert Cassius Clay zijn naam in Muhammad Ali. Hij weigert nog langer zijn 'slavennaam' te gebruiken.

4 augustus 1964: Ali trouwt met fotomodel Sonji Roi. Ali vraagt haar ten huwelijk op de avond dat ze elkaar ontmoeten.

25 maart 1965: Verslaat Sonny Liston voor de tweede keer. Nu op knock-out binnen één minuut. Rond dit gevecht hangt een zweem van controverse. Liston zou vrijwillig naar het canvas zijn gegaan. Volgens sommige verhalen had hij geld ingezet op zijn eigen verlies om schulden af te betalen.

10 januari 1966: Scheiding met Sonji Roi.

28 april 1967: Hij weigert als dienstplichtig soldaat naar Vietnam te gaan. Zijn bokslicentie en wereldtitel wordt hem daardoor ontnomen. 'No quarrel with them Vietcong', zegt hij. Het levert hem een arrestatie op. Hij wordt bovendien veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar waar hij door het betalen van een borgsom onderuit komt.

Ali spreekt op een 'Black Muslim' conventie. Achter hem zit Elijah Muhammad, leider van Nation of Islam. Beeld ap
Ali spreekt op een 'Black Muslim' conventie. Achter hem zit Elijah Muhammad, leider van Nation of Islam.Beeld ap

17 augustus 1968: Huwelijk met Belinda Boyda.

26 oktober 1970: Ali kan via een maas in de wet weer een partij boksen op Amerikaanse bodem. Het gevecht vindt plaats in Georgia, in de staat Atlanta, dat geen bokscommissie heeft. Ali wint van Jerry Quarry via een technische knockout: Quarry heeft na drie rondes een te grote snee boven zijn oog.

8 maart 1971: Ali verliest van Joe Frazier in 'The Fight of the Century' in Madison Sqaure Garden. Frazier was extra gemotiveerd door de beledigingen die Ali naar zijn hoofd slingerde. Het was de eerste verliespartij van Ali als profbokser.

28 juni 1971: Ali wordt na zijn dienstplichtweigering vrijgesproken door het Hooggerechtshof en mag weer in alle staten boksen. 28 januari 1974: Ali neemt revanche op Joe Frazier. Het gevecht vindt opnieuw plaats in Madison Sqaure Garden. Ali wint op punten en dwingt daarmee een titelgevecht met George Foreman af.

Foto van Muhammad Ali uit 1962. Beeld ap
Foto van Muhammad Ali uit 1962.Beeld ap

28 januari 1974: Ali neemt revanche op Joe Frazier. Het gevecht vindt opnieuw plaats in Madison Sqaure Garden. Ali wint op punten. Met de winst dwingt hij een titelgevecht met George Foreman af.

29 oktober 1974: Ali verslaat George Foreman in The Rumble of the Jungle in Kinshasa. Na Foreman te hebben uitgeput slaat Ali hem in de achtste ronde knockout. Hij is dan weer wereldkampioen zwaargewicht.

30 september 1975: Ali verslaat Frazier in de Thrilla of Manilla. Het gevecht wordt een legendarische uitputtingsslag. De trainer van Frazier vraagt de scheidsrechter na de veertiende ronde om een einde te maken aan het gevecht.

Januari 1977: scheiding met Belinda Boyda.

19 juni 1977: Huwelijk met Veronica Porsche.

15 februari 1978: Verliest zijn wereldtitel aan Leon Spinks.

15 september 1978: Herovert de wereldtitel op Spinks en wordt zo voor de derde keer wereldkampioen zwaargewicht.

26 juni 1979: Ali levert zijn kampioensgordels in en kondigt aan te zullen stoppen met boksen. Hij zal nog twee keer terugkeren. Onder meer tegen Larry Holmes waar hij een grote hoeveelheid klappen moet incasseren. Hij verliest het gevecht.

September 1984: De diagnose Parkinson wordt vastgesteld.

11 april 1986: Scheiding van Veronica Porsche.

19 november 1986: Trouwt met Lonnie Williams.

19 juli 1996: Hevig trillend vanwege zijn ziekte, steekt Muhammad Ali de olympische vlam aan tijdens de Olympische Spelen van Atlanta.

15 september 1998: Ali wordt door de Verenigde Naties benoemd tot Boodschapper van de Vrede. 'Door zijn bijdragen aan de sport en de mensenrechten zal de boodschap van vrede, harmonie en menselijke waardigheid door alle landen weerklinken', zegt toenmalig VN-chef Kofi Annan.

Muhammad Ali met de olympische vlam. Beeld ap
Muhammad Ali met de olympische vlam.Beeld ap

2000: Ali wordt uitgeroepen tot Sportsman of the Century door het Amerikaanse blad Sports Illustrated. En de BBC eert hem als Sports Personality of the Century.

9 november 2005: Ali krijgt de Vrijheidsmedaille uitgereikt door president Bush.

19 november 2005: Opening van het Muhammad Ali Centre in Louisville, zijn geboorteplaats. Een museum met Ali-memorabilia, maar ook een debat- en studiecentrum over vrede en sociale verandering.

14 november 2011: Bezoekt de begrafenis van zijn grote rivaal Joe Frazier.

4 juni 2016: Muhammad Ali overlijdt op 74-jarige leeftijd. 'God is zijn kampioen komen halen', zegt Mike Tyson op Twitter.

Muhammad Ali bij de begrafenis van Joe Frazier. Beeld reuters
Muhammad Ali bij de begrafenis van Joe Frazier.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden