567 sporters uit 49 landen: de Paralympics zijn groter dan ooit

De Nederlandse paralympische ploeg telt negen negen sporters: vijf skiërs en vier snowboarders. Bibian Mentel, vier jaar geleden goed voor de enige gouden medaille voor Nederland, draagt vrijdag de vlag tijdens de openingsceremonie in Pyeongchang.

Jeroen Visser
Ina Forrest en Dennis Thiessen tijdens een training van het Canadese curlingteam in Korea. Beeld Reuters
Ina Forrest en Dennis Thiessen tijdens een training van het Canadese curlingteam in Korea.Beeld Reuters

Een recordaantal media zullen de komende week verslag doen van de Paralympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. De toename van het aantal tv-zenders dat de Spelen uitzendt en van het aantal journalisten ter plekke bewijst volgens de organisatie 'de groeiende wereldwijde interesse in sporters met een beperking'.

De Paralympische Spelen, die vrijdagavond worden geopend, zullen in meer dan honderd landen te zien zijn. In totaal hebben zich 810 media geaccrediteerd, 23 procent meer dan bij de Winterspelen in Sotsji.

'Ik denk dat we het record voor het aantal tv-kijkers gaan verpletteren', zei voorzitter Andrew Parsons van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). De Braziliaan verwacht dat meer dan 1,5 miljard mensen iets van de Paralympics zullen meekrijgen.

Ook de bezoekersaantallen lijken mee te vallen. Eind vorig jaar sijpelde het nieuws naar buiten dat slechts 5 procent van de kaarten was verkocht. Nu zijn veel evenementen uitverkocht. Volgens de organisatie zijn 285 duizend van de 290 duizend toegangsbewijzen verkocht. Het is nog wel afwachten of de tribunes zullen volstromen; veel kaarten zijn opgekocht door bedrijven en lokale overheden.

Vijf medailles

Aan de Paralympische Winterspelen doen 567 sporters uit 49 landen mee -ook een record. Voor Georgië, Noord-Korea en Turkmenistan is het de eerste keer. De atleten strijden om de medailles in zes onderdelen: skiën, biatlon, langlaufen, snowboarden, ijshockey en rolstoelcurling.

Nederland is met negen atleten vertegenwoordigd: vijf skiërs en vier snowboarders. In Sotsji haalde Bibian Mentel het enige Nederlandse succes door goud te winnen op de snowboardcross. Omdat er nu meer atleten meedoen en omdat er veel geld is gestoken in de paralympische skisport, verwacht NOCNSF nu vijf medailles.

De Paralympische Spelen worden traditiegetrouw aangegrepen om de positie van gehandicapten in de samenleving te verbeteren. 'Ik heb gezien welk effect een sportevenement als dit kan hebben op het leven van mensen en niet alleen mensen met een handicap', zei Parsons van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) tegen sportsite Insidethegames. 'Neem paralympisch ijshockey. Je ziet toeschouwers veranderen terwijl ze kijken.'

null

49 landen nemen deel aan de Paralympische Spelen in Pyeongchang.

Alhoewel Zuid-Korea de afgelopen jaren veel voorzieningen heeft gecreëerd voor gehandicapten, is er wat betreft de sociale acceptatie van gehandicapten nog een wereld te winnen. De lokale organisatie wil daarom onder meer dat Koreanen zich meer bewust worden van de Paralympische sporten. Zo stuurt het gastland een recordaantal van 36 atleten naar Pyeongchang. 'De mensen realiseren zich hopelijk dat Korea de beschikking heeft over elite-paralympiërs die niet alleen op sportief gebied presteren maar ook een bijdrage leveren aan de samenleving', aldus directeur Im Chan-kuw.

Ook tijdens de Paralympische Spelen is de politiek niet ver weg. Vanwege de recente toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea doen dit jaar voor het eerst Noord-Koreaanse paralympiërs mee. Zitskiërs Ma Yu-chol en Kim Jong-hyon komen uit in het langlaufen. Vergeleken met de opening van de Winterspelen vier weken geleden zullen Noord en Zuid nu niet onder één vlag de arena betreden. Japan zou hebben geprotesteerd tegen de 'neutrale vlag' waarop enkele eilandjes in de Japanse Zee onderdeel uitmaken van het Koreaanse schiereiland, iets dat door Japan wordt betwist

Rusland geschorst

Net als bij de Olympische Spelen is Rusland geschorst vanwege het door de staat georkestreerde dopingschandaal in Sotsji. Alleen atleten die nooit in verband zijn gebracht met doping werden geaccepteerd - zij het onder neutrale vlag. In Pyeongchang zullen naar verwachting 30 'neutrale paralympische atleten' uit Rusland meedoen.

In Sotsji haalde gastland Rusland, traditioneel sterk op de Paralympische Spelen, een recordaantal van 80 medailles, 42 meer dan op de Spelen van Vancouver. Het IPC was woedend toen bleek dat er doping in het spel was geweest: de Russen werden uitgesloten voor de Spelen van Rio.

Omdat het IPC 'cultuur- en gedragsverandering' heeft gezien bij het Russische nationale comité, zijn de Russen dit jaar weer welkom. 'We hebben er nu meer vertrouwen in dat het antidopingsysteem in Rusland niet langer corrupt is', zei IPC-chef Parsons.

Wel is het IPC nog altijd strenger dan het IOC. Waar het IOC Rusland vorige week weer opnam in de Olympische familie, eist het IPC dat Russische officials eerst publiekelijk de conclusies van antidopingbureau Wada accepteren. Ook moet de schorsing van het Russische antidopingbureau bij de Wada ongedaan zijn gemaakt, maar ook dat gebeurt pas als Rusland de uitkomsten van het onderzoek accepteert. Rusland heeft altijd alle betrokkenheid ontkend.

De organisatie heeft ondanks aanmaningen van beide internationale olympische comités nog niet bekendgemaakt wat er na de Spelen met alle olympische faciliteiten gaat gebeuren. Zo zijn er nog geen plannen voor het tijdens de Paralympische Spelen gebruikte ijshockeystadion in Gangneung en de piste van Jeongseon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden