Play Ball: honkbal in Nederland 247

Titel: Play Ball, honkbalverhalen uit de dug-out van Nederland...

Auteurs: André Bisschop, Koen Greven, Kees Kooman, Theo Reitsma, Loet van Schellebeek, Frank Snoeks.

Honkbalverhalen, die lees je niet vaak. Nee, niet in Nederland tenminste. In Amerika des te meer. Honkbal is de Amerikaanse sport bij uitstek; in de beste honkbalverhalen zit de Amerikaanse ziel verborgen.

En in Play Ball? Daarin zit ook iets verborgen: hoe de Nederlandse samenleving na de Tweede Wereldoorlog veranderde en de Amerikaanse cultuur hier dominant werd.

Waar gaan ze over? Frank Snoeks schrijft een mooi verhaal over de legendarische wedstrijd Nederland - Italië, 6 juli 1958. Kees Kooman beschrijft een generatie tv-sportjournalisten voor wie honkbal dé sport was, en de Antilliaanse honkballers in Nederland. Loet van Schellebeek behandelt de honkbalfamilie Urbanus en de Hollandse honkbalstad bij uitstek, Haarlem. André Bisschop interviewt `ome` Loek Loevendie, oprichter van de Amsterdamse club Pirates, Koen Greven praat met Robert Eenhoorn (New York Yankees, Anaheim Angels) en Theo Reitsma haalt herinneringen op aan het hoogtepunt uit de Nederlandse honkbalgeschiedenis, de overwinning op Cuba tijdens de Spelen van Sydney.

En allemaal even mooi? Nee, dat zou overdreven zijn. We moeten in Nederland soms nog leren dat het ook in sportverhalen om het mooi opgeschreven verhaal gaat. Hier denken we nog te vaak dat dor en droog best mag, als de journalistieke feiten maar kloppen. Een ernstig misverstand. Bovendien is de Nederlandse sportschrijverij interview-ziek. Zelfs in zo`n boek wordt geïnterviewd dat het een lieve lust is.

Maar? Maar gelukkig staan er ook verhalen in waar de auteur even voor is gaan zitten. Het stuk van Frank Snoeks kan zo in de eerste Nederlandse Baseball Anthology en Koomans relaas over de Antillianen ook.

Sorry, waarin? Hoogtepunten uit de Amerikaanse baseballschrijverij van de afgelopen eeuw staan bijvoorbeeld in Baseball: A Literary Anthology, van Nicholas Dawidoff. Mooi leerboek voor sportschrijvers.

Al met al? Play Ball is een lovenswaardige poging om het Nederlandse honkbal in mooie woorden te vangen.

Kopen? In elk geval even lenen in de bibliotheek.

Bert Wagendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.