'Onze aanvalsstijl moeten we vasthouden'

Bondscoach GUUS HIDDINK liet als een van de weinige WK-coaches zijn nationale elftal aanvallend voetbal spelen. Het kostte Nederland tegen Kroatië, in de troostfinale, de overwinning....

HET internationale voetbal bloost volgens Guus Hiddink (51) niet van gezondheid. Gevraagd naar landen of wedstrijden die hem het WK-toernooi hadden geïmponeerd, kwam hij zaterdagavond in de Parijse catacomben niet ver in zijn opsomming.

'Ik moet goed nadenken. Het zegt genoeg dat ik het niet spontaan kan opnoemen. Mexico is me bevallen. Die willen graag voetballen. De Denen hebben ook aangevallen, maar die hebben onze instelling. Andere namen schieten me niet te binnen.

'Ik ben niet wild enthousiast over andere wedstrijden dan de onze. Er is een zekere vervlakking. De Fransen horen in mijn ogen niet bij de ploegen die het voetbal willen dienen. Zelfs de Brazilianen zijn een andere stijl gaan aanhangen.

'Hun mannen achterin geven de bal een hengst naar voren. Het is niet meer de verfijnde opbouw van achteren die ieder van ons zich uit zijn jongenstijd kan herinneren, van het schitterende elftal uit 1970. Of dat van '82. In dat jaar heeft het geen resultaat gebracht. Toen is het roer om gegaan.'

In Nederland mag de steven nooit worden gewend. 'Wij willen aanvallend voetbal. Dat hoort bij onze beleving. Daarom gaan we eigenwijs op deze weg voort. Natuurlijk kijkt een land als Frankrijk of Brazilië nu naar ons en zegt: wij hebben resultaat, en waar zijn jullie dan wel met je houding en filosofie? Ik zeg: wij zaten er dicht tegenaan.

'Natuurlijk is er nu een korte teleurstelling, een katterig gevoel zoals na elke nederlaag, onze eerste hier. Maar wij moeten vasthouden aan onze Nederlandse filosofie. We gaan met opgeheven hoofd naar huis. En de reacties van de internationale volgers zijn lovend. Misschien dat die nu eens hun eigen coaches en selecties gaan aanpakken.

'In Nederland wordt het niet gepikt, door publiek en pers, als we de countertactiek gaan volgen. Of zwaar gaan verdedigen. De Kroaten mogen het doen, daar wordt het geaccepteerd. In Nederland wordt de pers en bloc kritisch als we elementen van onze stijl prijs geven. Die kritiek kan ik goed begrijpen.'

Negentig procent van de ploegen in Frankrijk verdedigt met veel mensen achter de bal. Het optrekken van een scherm van verdedigers is tegen de Nederlandse natuur in. Tegen Kroatië stelde Hiddink slechts drie verdedigers op en voor de ontbrekende vierde man, rechtsback Reiziger, werd een dure rekening betaald.

'Wij kunnen dat niet en willen het niet, dat pure verdedigen. We zijn door de Kroaten klassiek uitgecounterd. Dat gebeurt met ploegen die volop aanvallen. Bovendien dachten we bij balverlies niet verdedigend genoeg. We schakelden niet snel genoeg om. Maar om ons nu de schlemiel van het toernooi te noemen, daarin ga ik niet mee.

'Onze aanvalsstijl moeten we vasthouden. Met name bij de clubs zal op die manier moeten worden gewerkt. We moeten geweldig oppassen met onze opleiding. Het mag niet zo zijn dat middelmatige buitenlanders alle belangrijke plaatsen in een eredivisie-elftal innemen. En dat onze talenten worden weggestopt.

'Wij van de KNVB zijn met de clubs bezig zodat ze onze stijl blijven aanhangen. Anders betekent dat op termijn de doodsteek voor ons vertegenwoordigende voetbal. Er zijn discussies gaande of we in de richting van het Franse model, met zijn onafhankelijke opleidingen, zouden moeten werken. Zoiets kost tijd.'

Nederland heeft in Frankrijk weer zijn eigen plaats in de internationale voetbalwereld bedongen. 'We weten dat overal, wereldwijd, van ons genoten is. De Nederlandse manier van voetballen heeft ons zeer goede propaganda bezorgd.

'Op het veld zijn Platini en Blatter naar me toegekomen. Natuurlijk wordt dan tegen de ploeg die vierde is geworden, in platitudes gesproken. Maar Platini zei me dat Nederland voor hem de smaakmaker van het WK is geweest. Daar ben ik trots op.

'Ik ben de afgelopen week geconfronteerd met mensen die zeiden dat Nederland beter met 3-0 van Brazilië had kunnen verliezen dan na strafschoppen uitgeschakeld te worden. Ik ben het daar niet mee eens. We hebben de kwaliteit om gelijk op te gaan met de Brazilianen. We moeten juist oppassen dat we dat zo houden en dat we in de toekomst niet met zulke cijfers geveegd worden.'

John Volkers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.