‘Misschien heeft de club hier meer steun nodig dan in het Oosterpark’

FC Groningen is verhuisd. Vrijdag speelde de club voor het eerst in het nieuwe Euroborg. Daarmee is het tijdperk in het legendarische Oosterpark afgesloten....

Groene klapstoeltjes in plaats van de kuipjes waar altijd zand op lag. De knieën die niet meer tot op de borst opgetrokken hoeven te worden. En wat een geluid als er wordt gescoord. Rinus (69) had zich heel wat voorgesteld bij Euroborg, maar het stadion – door Hugo Borst al omgedoopt tot ‘De groene kathedraal’ – overtreft z’n verwachtingen.

‘Ik heb ruim twintig jaar op de Tonny van Leeuwen-tribune gezeten in het Oosterpark en kon me helemaal niets voorstellen bij een nieuw, luxueuzer stadion. Eerlijk gezegd vond ik het niets als ik langs die kille betonnen bak reed die langs de snelweg ligt. Maar toen ik de eerste voet binnenzette, was ik blij verrast.’

Het is vrijdag de dertiende: Euroborg wordt ingewijd met de wedstrijd tegen Heerenveen. Het duel is al weken uitverkocht, supporters wordt aangeraden met de fiets of te voet te komen. Dat doen ze dan ook massaal. Het heeft iets familiairs, al die lichtjes die na afloop van de wedstrijd in een lange stoet de zandvlaktes rondom het stadion verlaten.

Rond een uur of zes begint de eerste officiële wedstrijd te leven. Supporters arriveren in opgewonden stemming. Maar ook met een vleugje twijfel. Want het Oosterpark is nog lang niet vergeten. ‘Ik weet dat het beter is voor de club die moet groeien’, zegt Rick (34), ‘maar ik vraag me af of die geweldige sfeer hier zal terugkomen.’

Het heeft hem er niet van weerhouden een nieuwe seizoenkaart voor de tweede competitiehelft aan te schaffen, hoewel hij ook mensen kent die vooralsnog weigeren naar Euroborg te gaan.

‘Dan doe je de club tekort, uiteindelijk heeft het team hier misschien wel meer steun nodig dan in het Oosterpark. Daar zorgde een leeg stadion al voor extra adrenaline’, veronderstelt hij.

Het stadion stroomt snel vol. Mensen kijken rond, maken een rondgangetje over de omloop en verbazen zich over de sfeer. Want die is er wel degelijk. Het volk zit dicht op het veld, het geluid dat wordt geproduceerd, blijft hangen – precies zoals de wens van de supporters luidde.

‘Jammer dat ik Arjen Robben niet heb kunnen verstaan, maar dat kan ook aan de Heerenveen-supporters naast ons liggen’, roept iemand. De oud-speler van Groningen werd speciaal ingevlogen om op de rode knop te drukken die het stadion in groenwitte papieren snippers hulde.

Met de technologische vooruitgang in Euroborg lijkt het Oosterpark mijlenver weg, hoewel de lichtmasten van het stadion in de volkswijk vanuit Euroborg zichtbaar zijn. Muntautomaten, lasershows en elektronische toegangspoortjes, een aantal supporters weet niet wat ze meemaken. ‘Gelukkig kunnen we nog wel een gehaktbal kopen’, zegt een van hen. Overdreven articulerend: ‘Zelfs in de lounge.’

De hele wedstrijd blijft de aanhang hoorbaar aanwezig. Twee doelpunten in het voordeel van de thuisclub maken het feest alleen nog maar groter. ‘Er staan ons mooie jaren te wachten’, zegt de 45-jarige Tineke. ‘Met zo’n stadion kun je niet meer voor degradatie spelen. Dat hoort meer bij het Oosterpark.’

Sommigen vragen zich al af of er niet een derde ring bovenop gebouwd kan worden, anderen dromen over Europees voetbal in ‘hun tempel’.

Positieve geluiden, al klinkt gemor over dat ‘verdomd kleine scorebord’. Op verschillende tribunes houden supporters zich tijdens de wedstrijd bezig met hun eigen scorebord.

Tot twee keer toe wordt er op grote spandoeken driftig geplakt om de actuele stand door te geven aan de rest van het publiek. Nu de tijdwaarneming nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.