'Kunstbeen biedt paralympiërs geen voordeel'

Een kunstbeen biedt paralympische verspringers geen duidelijk voor- of nadeel. Dat blijkt uit een studie die is verricht naar aanleiding van de indrukwekkende afstanden die de Duitse paralympische kampioen Markus Rehm bereikt. Hij springt met zijn kunstbeen ver genoeg om bij de reguliere Olympische Spelen te kunnen strijden om de gouden medaille.

De Duitser Markus Rehm springt met zijn kunstbeen ver genoeg om bij de reguliere Olympische Spelen te kunnen strijden om goud. Beeld DPA

Rehm hoopt in augustus mee te doen aan de Spelen, in navolging van de paralympische hardloper Oscar Pistorius. Hij denkt dat de uitkomst van de studie zijn kansen op deelname vergroot. Sinds de deelname van Pistorius heeft de internationale atletiekfederatie IAAF de regelgeving aangepast. Een sporter moet tegenwoordig aantonen dat hij geen voordeel heeft van zijn kunststofprothese.

Uit de studie, verricht door wetenschappelijke instituten in Keulen, Colorado en Tokio, blijkt dat verspringen met een kunstbeen moeilijk te vergelijken is met regulier verspringen. De aanloop is minder efficiënt met een kunstbeen. De afzet juist efficiënter. Paralympische verspringers zetten altijd af met hun kunstbeen, een sierlijk gebogen, stugge veer in de vorm van een omgekeerd vraagteken.

Blade jumper wil naar Rio

Met hetzelfde kunstbeen springen andere atleten minder ver. Voor Markus Rehm het bewijs dat hij zijn succes heeft te danken aan zijn atletisch vermogen en niet aan zijn prothese. (+)

Een goed resultaat

In de studie zijn zes atleten bestudeerd: drie met prothese en drie met twee gezonde benen. 'Het is moeilijk, zo niet onmogelijk' om te bepalen of Rehm beter af is, zei onderzoek Wolfgang Potthast van de Universiteit van Keulen maandag op een persconferentie.

Rehm, die zijn rechter onderbeen als 14-jarige tiener verloor bij een wakeboardongeval, was explicieter in zijn conclusie. 'De studie kan geen enkel voordeel vinden voor het gebruik van een prothese. Dat is voor mij een goed resultaat', zei de atleet, die werkzaam is als prothesebouwer.

Rehm heeft altijd beweerd dat hij geen oneerlijk voordeel wenst te hebben. 'Ik wil de paralympische en olympische sport dichter bij elkaar brengen. Zodat beide partijen hiervan kunnen profiteren.'

9 centimeter verder

Het is onduidelijk of de atletiekfederatie IAAF zijn verzoek om olympische deelname in behandeling neemt. Rehm mocht de afgelopen jaren niet meedoen aan de EK en WK atletiek, al voldeed hij moeiteloos aan de kwalificatie-eisen.

De 27-jarige paralympische kampioen van 2012 heeft eerder gezegd dat hij zelfs bereid is buiten mededinging aan de Olympische Spelen mee te doen. Hij zou dan afzien van een eventuele medaille. Dat doet hij ook vaak bij andere wedstrijden, zoals het Duitse kampioenschap.

Rehm heeft een persoonlijk record van 8.40 meter. Dat is 9 centimeter verder dan de afstand waarmee de Brit Greg Rutherford vier jaar geleden in Londen olympisch kampioen verspringen werd.

Markus Rehm laat zijn prothese zien tijdens een presentatie. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.