‘Kesler heeft geen idee wat amateurvoetbal inhoudt’

IJsselmeervogels ziet niks in een topklasse, Argon lijkt het wel wat. ‘De KNVB wil het op slinkse wijze invoeren.’..

MIJDRECHT Als verdwaasd lopen de voetballers van zaterdagkampioen IJsselmeervogels over het veld na de bizarre ontknoping van de strijd om het algeheel amateurkampioenschap van Nederland. De ‘rooien’ hebben met 1-0 en 3-2 voorgestaan, maar als ze in de eerste verlenging een strafschop missen, verovert Argon, de ‘blauwen’ uit de zondagafdeling, na de 4-3- zege voor het eerst in zijn geschiedenis de landstitel.

De bierpompen achter het veld aan de Hoofdweg in Mijdrecht draaien overuren als de spelers en maar liefst 4.000 toeschouwers het succes van Argon vieren. Ze hebben plensbuien moeten trotseren, maar het doldwaze verloop van het tweede duel in de finale tussen Argon en IJsselmeervogels versterkt het idee dat de amateurs helemaal geen topklasse nodig hebben.

Niemand maakt er een geheim van dat in het amateurvoetbal forse bedragen omgaan. Bij IJsselmeervogels ligt het budget voor ‘vergoedingen’ aan spelers uit het eerste elftal rond de kwart miljoen euro. Menige prof uit de eerste divisie zal er jaloers op zijn. Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, tracht al jaren een topklasse in te voeren om een brug te slaan naar de eerste divisie.

Bij de zaterdagamateurs is het verzet tegen een aantasting van de eigen competitie diep geworteld. IJsselmeervogels-voorzitter Van de Vuurst: ‘Wij zitten niet te wachten op de topklasse. Ondanks onze nederlaag bewijst deze schitterende finale tussen de kampioenen van de zaterdag- en de zondagamateurs dat er niets hoeft te veranderen aan onze competities.

‘De meeste clubs in de hoofdklasse zijn faliekant tegen een topklasse. Toch lijkt die op slinkse wijze te worden doorgedrukt. Volgens mij heeft Kesler geen idee wat amateurvoetbal inhoudt. Ik snap ook niet waar de betaalde tak zich mee bemoeit. Ze hebben de amateurs nooit iets geboden en nu moeten wij hun lijn volgen. Profvoetbal past niet bij onze cultuur. Als democratie nog bestaat bij de KNVB, doen ze dit niet.’

Van de Vuurst vertolkt het geharnaste geluid in de zaterdagafdeling. Zondagclub Argon staat niet afwijzend tegenover een eliteklasse. ‘Maar we willen eerst weten hoe het beleidsplan van de KNVB er uitziet en welke financiële offers het vraagt’, vertelt trainer Jan Zoutman, die naar eerstedivisieclub Haarlem vertrekt.

‘Er komt veel kijken bij een topklasse. De accommodatie zal moeten worden aangepast, de begroting zal op een bepaald niveau moeten zijn. Ik weet niet of dat haalbaar is voor Argon. Ik zou me kunnen voorstellen dat je voor de zaterdag- en zondagafdeling twee aparte topklassen opricht, zodat je ook de finale tussen de kampioenen behoudt. Maar dan loop ik voor de muziek uit.’

Zaterdag loopt Zoutman nog vrolijk achter de muziek aan. Na Roy Wesseling (Huizen) en Gert Aandewiel (Quick Boys) trekt Haarlem voor de derde keer een trainer aan die met zijn club amateurkampioen van Nederland is geworden. ‘Blijkbaar is de scouting bij Haarlem erg goed’, zegt Zoutman lachend, als hij bij zijn ‘afscheid als in een jongensboek’ de zilveren schaal én een gouden medaille krijgt overhandigd.

Toch is de eerste divisie een andere wereld, aldus Zoutman. ‘Haarlem maakt meer dan het dubbele aantal trainingsuren dan Argon. Enkele spelers van Argon zouden de stap naar het betaalde voetbal kunnen maken. Schaduwspits Matusiwa gaat naar FC Omniworld, linksbuiten Berkleef volgt me naar Haarlem. Maar zeker vijf, zes spelers zitten bij Argon aan hun plafond, voor hen zou betaald voetbal te veel gevraagd zijn.’

Volgens uitblinker Diangi Matusiwa, die twee keer scoort voor Argon, zou zijn ploeg nu al mee kunnen in de eerste divisie. ‘En dat geldt ook voor clubs als IJsselmeervolgels, Türkyemspor en AFC. Voor de ontwikkeling van talentvolle amateurspelers zou een topklasse ideaal zijn.’

Doelman Eelco Zeinstra, de held van Argon na zijn knappe reflex bij de penalty, ziet er niks in. ‘We zijn een dorpsclub, we moeten niet boven onze stand leven. Een topklasse is niks voor ons. Wij horen in de regio te spelen.

‘Wat moet Argon in Appingedam of Sneek? Daar doen de sponsors het niet voor. Amateurclubs uit de grote steden trekken nauwelijks publiek, daarom leeft onze hoofdklasse niet. Ik noem Argon een zaterdagclub in de zondagafdeling en dat moet zo blijven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.