'FIFA betaalde Ierse bond 5 miljoen om handsbal Henry te vergeten'

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de Ierse voetbalbond, de Football Association Ireland (FAI), vijf miljoen euro betaald nadat Ierland het WK misliep. Het geld werd betaald om een rechtszaak te voorkomen. Dat zegt de baas van de FAI, John Delaney. Het gaat om de omstreden WK-kwalificatiewedstrijd tussen Ierland en Frankrijk in 2009.

De Franse aanvoerder Thierry Henry beroert de bal met de hand tijdens de wedstrijd met Ierland. Beeld afp

Delaney zei tegen de Ierse zender RTE: 'Het was een betaling aan de bond. Om geen rechtszaak aan te spannen.'

De bewuste kwalificatiewedstrijd werd tijdens de verlenging beslist door een doelpunt waar een handsbal van Thierry Henry aan voorafging. De toenmalig aanvoerder van het Franse elftal stelde zijn ploeggenoot William Gallas hierdoor in staat de 1-1 te maken. Dat doelpunt zorgde ervoor dat Frankrijk naar het WK 2010 in Zuid-Afrika mocht, ten koste van Ierland. Scheidsrechter Martin Hansson keurde het doelpunt goed, omdat hij en zijn assistenten 'het incident niet hadden gezien'.

'We hadden het idee dat we een rechtszaak konden aanspannen tegen de FIFA. Vooral als je je ook bedenkt hoe Blatter zich toen gedroeg, in zijn vuistje lachend. Toen ben ik naar hem toegegaan en heb ik hem verteld hoe ik over hem dacht. Daar werd bij gevloekt. Vervolgens kwamen we tot een afspraak. Dat was op een donderdag en op maandag was het allemaal in kannen en kruiken. Het is een erg goede en gelegitimeerde deal voor de FAI.'

Delaney wilde het specifieke bedrag aan smeergeld niet noemen vanwege een vertrouwelijkheidsclausule, maar de interviewer van RTE noemde het bedrag van vijf miljoen. Daarop reageerde Delaney door te zeggen dat de interviewer 'een bedrag had genoemd' en dat hij dat 'goed had gedaan'.

Onrust bij FIFA

De bekentenis van Delaney is het zoveelste incident tijdens een periode van onrust bij de wereldvoetbalbond FIFA. Afgelopen dinsdag vertrok voorzitter Sepp Blatter en er lopen verschillende onderzoeken naar eventuele corruptie bij de bond. Hoe nu verder? Lees alles in ons FIFA-dossier.

Overspelen

De toenmalig Ierse minister van Justitie, Dermot Ahern, wilde destijds dat de kwalificatiewedstrijd werd overgespeeld. Hij zei toen: 'Als de situatie zo blijft (en de wedstrijd niet zou worden overgespeeld, red.), versterkt het de gedachte dat je wint als je bedriegt.'

De assistent-trainer van het Ierse elftal van 2009, Liam Brady, uitte ook forse beschuldigingen aan het adres van de FIFA. Hij claimde dat de FIFA de scheidsrechter onder druk had gezet om Frankrijk richting het WK te fluiten.

Thierry Henry gaf zelfs aan dat hij het eerlijker zou vinden als de wedstrijd overgespeeld werd, maar de FIFA wilde daar niet aan.

Statement FIFA

De FIFA reageerde donderdagavond op het nieuws met een officieel statement. 'In februari 2010 kwamen de FIFA en FAI tot een akkoord dat een einde maakte aan juridische procedures van de FAI tegen de FIFA. De FIFA verleende de FAI een lening van vijf miljoen euro die bedoeld was voor de bouw van een stadion. Daarbij werd afgesproken dat als Ierland zich ook niet voor het WK van 2014 zou plaatsen, de lening zou worden omgezet in een gift. Dat is uiteindelijk, mede gezien die financiële situatie van de Ierse bond, op 31 december 2014 gebeurd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.