'Epke is nog steeds wereldtop'

WK turnen in Glasgow

Hij won in een heel jaar maar één internationale wedstrijd. Domme pech zette Epke Zonder land op te grote achterstand. 'Hij liep door uitputting compleet leeg bij zijn rekoefening.'

Epke Zonderland. Beeld getty

De studie medicijnen wordt weer voor even opgepakt. Het sportjaar zit erop voor Epke Zonderland. Het werd niet het onvergetelijke jaar, waarop hij had gerekend en waarvoor hij op 1 februari zijn studie tijdelijk staakte.

De regerend wereldkampioen rekstok zei maandag na zijn pijnlijke uitschakeling voor de WK-finale van dit jaar dat hij het woord rampjaar wel kende, maar hij nam het liever niet in de mond. Zoals hij in de catacomben van de SSE Hydro Arena van Glasgow ook een grap maakte van de opmerking over een gebroken hegemonie. 'Moeilijk woord, maar ik weet wat het betekent.'

Hoe dan ook, alles wat mis kon gaan in dit preolympische jaar ging voor olympisch kampioen Zonderland (29) zo ongeveer mis. De man van goud veroverde voornamelijk blik.

Beeld epa

Een enkele overwinning

Hij won in een heel jaar maar één internationale wedstrijd van de vier die hij op zijn programma had staan. Het was een challenger in Ljubljana, begin april. Die overwinning kwam twee weken na de licht beschamende valpartij van Cottbus. Bij dat toernooi in het oosten van Duitsland, met de prozaïsche titel Turnier der Meister, 'kletterde' Zonderland van de rekstok, om zijn coach Daniël Knibbeler te citeren.

De routinier, royaal toegejuicht in de Duitse turntempel, greep mis bij het Kolman-vluchtelement. Hij noemde het een inschattingsfout. Het zou niet meer gebeuren. Hij wist zich ook niet te herinneren hoe lang het geleden was dat hij de stok had gemist. Lang terug, dat wel. Het was drie jaar. Bij de EK van Montpellier viel hij in de kwalificatie zelfs tweemaal van het hoge rek.

Het zou hem niet weer gebeuren, bezwoer hij, zeker niet in Montpellier waar in april nog eens de Europese titelstrijd domicilie koos. Zonderland zat ernaast, hij viel in Zuid-Frankrijk van de stok, door een veringprobleem van het apparaat. Althans dat was de verklaring.

Blessures

Duidelijk werd dat de voorbereiding op de WK een beslissend moment in de kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2016, van een geheel andere orde zou moeten zijn. Er werden zeventien weken voor vrijgemaakt. Geen studierooster, weinig verplichtingen, veel trainen. Dat moest de Friese gymnast in topvorm doen geraken.

Het liep anders. 'Week 31 een duimblessure. Week 35 de hersenschudding', sms'te coach Knibbeler dinsdag, om nog eens precies aan te geven waar het deze zomer was misgegaan. De training was twee maanden verre van normaal geweest. Vijf weken had die zelfs stilgelegen. De patiënt lag in een verduisterde kamer.

Een schram en een buts, ze zijn ingecalculeerd in de gecompliceerde trainingspraktijk van het topturnen waar dertig uur per week de norm is. Knibbeler, na de uitschakeling: 'Er gebeurt altijd wel wat in de aanloop naar een groot toernooi. Daar houd je rekening mee, daar plannen we op, zodat er ruimte is om dat op te vangen. Maar dit was zo'n groot gat, dit viel niet te plannen.'

Klappen kunnen ze aan in het Friese kamp. Knibbeler: 'In 2010 hadden we rugproblemen. Twee weken voor WK in Rotterdam zat Ep nog in een rolstoel, dat werd toch nog zilver. Het is gewoon ongelooflijk moeilijk om alles gezond te houden en dan steeds weer je trucje te doen.'

Onoplosbare problemen

Het jaar 2015 bleek onoplosbare problemen te bevatten. De lijn van Cottbus en Montpellier werd dan wel doorbroken, Zonderland won het in Glasgow met verzuurde armen van de zwaartekracht, maar het resultaat was minstens zo teleurstellend. Zonder val 31ste, met val in Montpellier 23ste.

Het resultaat van Glasgow was verklaarbaar, zeker achteraf. 'We hebben dit zien aankomen', vertelde coach Knibbeler dinsdag in de nabeschouwing.

'We hebben zelfs zien aankomen dat hij niet zou meedoen aan deze WK. Als je reëel bent, was het verwachtingspatroon van een finaleplaats en een eventuele medaille ongegrond. Wat hier is gebeurd, was de realistische uitkomst. Epke liep door uitputting compleet leeg bij zijn rekoefening.'

Na zo'n waardeloos jaar zou de opmerking passen dat er sleet zit op de grote kampioen. Knibbeler: 'Dat speelt weleens door je hoofd, ja. Maar ik ben ervan overtuigd dat Epke nog steeds aan de wereldtop staat.'

Beeld epa

Opbouwen

Zonderland sluit zijn jaar af als student medicijnen. Hij doet de komende maand nog een coschap in Tjongerschans te Heerenveen. Na de rustperiode, nodig om het hoofd leeg te maken en maximaal te herstellen, wordt het opbouwen naar het OKT, het olympisch kwalificatietoernooi van april in Rio.

Daar kan het Nederlands team zich alsnog plaatsen, mits de ploeg bij de beste vier (van acht landen) eindigt. Voor Zonderland is er nog altijd de achterdeur, van het ene Nederlandse ticket dat na twee testwedstrijden aan de grootste medaillekandidaat zal worden toegewezen.

Maar eerst is het opbouwen. Knibbeler: 'Die opbouw heb je nodig om weer tot een extreem niveau te komen. We hebben nu geleerd dat je dat niet in drie weken tijd haalt.'

Beeld epa

Turnvrouwen eindigen in EK-finale als laatste

De Nederlandse turnvrouwen grepen zaterdag de achtste plaats bij de WK-kwalificatie en waren daarmee intens gelukkig. Hun plaats op de Olympische Spelen van Rio was daarmee veilig gesteld. Drie dagen later waren de turnsters van bondscoach Gerben Wiersma niet in staat die verrichting van zaterdag aan te scherpen. In de WK-finale met acht landenteams, de beste van de wereld, eindigde Nederland op de laatste plaats.

Het team marcheerde minder geolied en geconcentreerd dan zaterdag toen er zoveel op het spel stond. Er was euforie geweest. De finale werd volgens routinier Sanne Wevers als een cadeautje gezien, waarvan vooral genoten moest worden. De ontspanning waarmee de wedstrijd in zekere zin benaderd werd, pakte nadelig uit in de score.

De val van Lieke Wevers op brug kostte de nationale ploeg liefst 3,2 punten, ten opzichte van de score van de kopvrouw in de zaterdagse kwalificatie. Ze was duizelig geweest voor haar kür aan het toestel met ongelijke liggers. Bondsarts Karin Top had haar een drankje gegeven en daar knapte Wevers zodanig van op dat ze de wedstrijd kon uitturnen. De val op de brug, bij een transitie van lage naar hoge ligger, was meer dan kostbaar.

In totaal verloor Nederland ten opzichte van de zaterdagse score 6,2 punten. De vergelijking gaat wat mank, omdat in WK-finales volgens het 6-3-3 systeem wordt geturnd. Van de zes turnsters van de ploeg komen er drie aan de start, alle drie resultaten tellen. In de kwalificatie geldt het 6-5-4 systeem.

De finale van dinsdagavond werd, als verwacht, gedomineerd door het Amerikaanse team dat intussen geldt als onverslaanbaar.

Lieke Wevers op de brug. Haar val kostte de ploeg 3,2 punten. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.