'Een eigen zaak runnen is topsport'

Na de spelen: Anni Friesinger (39)

Anni Friesinger won in haar schaatscarrière drie gouden medailles op de Olympische Spelen. Nu drijft ze in Sneek een kledingzaak voor kinderen.

Anni Friesinger in haar winkel, Small Heroes. Beeld Jiri Buller

'Je zult hier geen foto's van mijn schaatscarrière vinden. Ik wil dat mensen naar de winkel komen omdat ik mooie kleding verkoop, niet omdat ik oud-sporter ben. Als mannen met hun vrouw mee de winkel in komen, zie ik ze weleens kijken met zo'n blik van: waar ken ik je ook alweer van? Meestal vragen ze na een tijdje of ze misschien bij mij op school hebben gezeten. Als ik dan expres met een vet Duits accent ga praten, roepen ze: o nee, je bent die schaatsster.

Ik zeg altijd: schaatsen is mijn eerste liefde. We hebben samen een mooie tijd gehad, maar op een gegeven moment konden we niet meer door één deur. Na de Olympische Winterspelen van 2010 moest ik voor de derde keer onder het mes voor een knieoperatie.

Tijdens de revalidatie begon ik te twijfelen: waar doe ik het nog allemaal voor? In de zomer heb ik toen de knoop doorgehakt: het was mooi geweest.

Een jaar later werd onze dochter, Josephine, geboren. In die tijd kreeg ik veel kleding van mijn broer die in Noorwegen woont en van mijn zus uit Finland. Die Scandinavische stijl sprak me aan: clean, niet te druk.

Zo ontstond het idee om een conceptstore te beginnen met kleding en accessoires voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Ik had al een zaak in Salzburg, waar ik in de buurt ben opgegroeid, en in de zomer van 2015 kwam daar de winkel in Sneek bij.

Topsport

Een eigen zaak runnen is topsport: je moet ervaring opdoen om beter te worden, een goed team om je heen verzamelen en met tegenslagen kunnen omgaan.

Op het gebied van personeel heb ik een paar lastige beslissingen moeten nemen. Als ex-topsporter is het mijn tweede natuur om alles te geven, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Een eigen zaak is 24/7. Als ik niet in de winkel ben, dan ben ik er in mijn hoofd wel mee bezig.

Nee, het schaatsen mis ik niet. De laatste keer dat ik een schaatspak heb aangetrokken, is alweer twee jaar geleden. Het enige wat ik wél mis, is mijn afgetrainde lichaam uit die tijd, haha. Ik koester de herinneringen, maar vind dat je niet te veel in het verleden moet blijven hangen.

Anni Friesinger: 'Een eigen zaak runnen is topsport' Beeld Jiri Buller

De winkel is nu mijn tweede liefde. Als ik op straat een kindje zie lopen in kleding dat uit onze zaak komt, kan ik oprecht blij zijn. En als we online iets hebben verkocht horen we op de laptop een geluidje, ping! Dan denk ik: yes, het is weer gelukt!

Mijn ambitie is om van Small Heroes in drie jaar tijd een goed lopende zaak te maken. Soms ben ik te ongeduldig. Neem de komende maanden, mensen gaan niet gezellig winkelen als het regent.

Dan moet ik erop vertrouwen dat ze heus wel terugkomen. Dat vind ik best weleens lastig. Maar het is net als met schaatsen. Kampioen word je ook niet in één jaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.