Zo vermijd je de drukte op Schiphol
© ANP

Zo vermijd je de drukte op Schiphol

Vier fijne tips van onze reisredacteur

Vooral tijdens vakantieperiodes is er geen doorkomen aan: de rijen op Schiphol voor de controle van de handbagage. Onze reisredacteur Noël van Bemmel heeft tips om deze op een slimme manier te omzeilen.

1. De privium-pas

De duurste oplossing, maar wel met het minste gedoe. Voor 121 euro per jaar kunt u met deze speciale pas langs alle rijen. Voor 100 euro extra heeft u ook toegang tot de clublounge en kunt u uw auto vooraan parkeren. Hier meer info.

2. Kom te laat

Geen zin om extra te betalen, maar wel razendsnel door de controle? Kom te laat. Ze hebben op Schiphol een hekel aan mensen die het vliegtuig vertragen. Wanneer je in paniek laat zien dat je nog een paar minuten hebt om te boarden, laten ze je er vaak snel doorheen. Misschien geen prettig begin van je reis - en er zitten wat risico's aan vast - maar je hoeft in ieder geval niet in die ellenlange rijen te staan.

3. Ga via de verkeerde vertrekhal

Schiphol heeft meerdere vertrekhallen. Soms is het bij de één heel druk en bij de ander heel rustig. Je kunt proberen bij de rustige - vaak dus de verkeerde - vertrekhal door de bagagecontrole gaan. Eenmaal achter de security kunt u weer op de juiste plek terechtkomen via de paspoortcontrole. Het is wat omlopen, maar het scheelt wel wachten.

4. The airport jacket

Misschien wel de beste oplossing, al is ie nog niet voorhanden: de speciale vliegveldjas. Mensen zonder handbagage krijgen deze zomer voorrang op Schiphol. Een jas telt niet als handbagage. In The Airport Jacket kan tot 15 kilo aan bagage. Dit is nu nog een droom, het project is nog op zoek naar financiering via Kickstarter, maar het lijkt de perfecte oplossing. In dit filmpje wordt de jas gedemonstreerd.