Zingend de zeilen hijsen als matroos op een driemaster
© Jesper Rosenmai

Zingend de zeilen hijsen als matroos op een driemaster

Op shantyreis: meezingen op klassieke zeilschepen

Je kijkt raar op, als de bebaarde bootsman na twee dagen zeezeilen begint over zangles. Maar aan boord van klassieke zeilschepen die de wereld over varen om havendagen, zoals Sail in Amsterdam, te bezoeken, is dat normaal.

26 april - 2 mei
689 euro (15-25 jaar),
euro 800 (25-plus).

windseeker.org

De imposante driemasters en windjammers zijn bewaarders van maritiem erfgoed en daar horen shanty's bij: zeemansliederen die je samen zingt om het werk aan dek te verlichten.

En dat werkt. Al eeuwen, trouwens. Toeristen helpen mee als lichtmatroos en hangen soms met twintig man tegelijk aan een val om een ra op te hijsen. Dan scheelt het als iemand het lied Haul on the Bowline inzet.

Klinkt niet relaxed? Dat is het wel: na een week aan dek heb je het gevoel al een jaar onderweg te zijn. De tijd kruipt als je nieuwe dingen leert. De driemastbark Statsraad Lehmkuhl vertrekt vanuit het Noorse Bergen naar de Shetlandeilanden voor een shantyreis. Er gaan zangers mee en je bezoekt twee dagen het Shetland Folk Festival 2017, waarbij je aan boord in je hangmat slaapt. Op de terugweg over de Noordzee sta je waarschijnlijk wijdbeens in je kabeltrui een robuust lied te zingen.