Toeristen voor de Notre-Dame in Parijs, na de aanslagen staat het toerisme in de stad onder druk.
Toeristen voor de Notre-Dame in Parijs, na de aanslagen staat het toerisme in de stad onder druk. © ANP

Weer overval op steenrijke buitenlanders in Parijs; toerisme verder onder druk

Twee zussen uit Qatar zijn maandagavond beroofd van 5 miljoen euro op de weg tussen vliegveld Le Bourget en Parijs. Overvallen op rijke buitenlandse toeristen komen vaker voor in de Franse hoofdstad. Vorige maand nog werd realityster Kim Kardashian voor naar schatting tien miljoen euro aan juwelen afhandig gemaakt bij een overval in haar hotelkamer in het centrum van Parijs.

De twee Qatarese zussen, zestigers, landden maandagavond met hun privéjet op vliegveld Le Bourget, iets ten noorden van Parijs. Daar stond een Bentley met chauffeur klaar om hen naar hun logeeradres in het deftige zestiende arrondissement van de Franse hoofdstad te vervoeren. Op weg naar Parijs werden ze door een andere auto gedwongen de snelweg te verlaten en te stoppen. Twee mannen schakelden de chauffeur en de twee zussen uit met traangas en haalden de kofferbak leeg. Volgens de politie maakten zij daarbij minstens vijf miljoen euro buit aan juwelen, kleding en tassen.

Overvallen op de snelweg

Dergelijke overvallen komen vaker voor op de drukke snelweg van de vliegvelden Le Bourget en Charles de Gaulle naar Parijs. In oktober werd de topman van het Franse bedrijf Gifi aangereden door een auto waarin zich drie gemaskerde mannen bevonden. Zij gingen er vervolgens met 100 duizend euro aan horloges en juwelen vandoor.

In april 2015 werd een Duitse juwelenverzamelaarster beroofd van vijf miljoen euro aan juwelen, toen haar taxi vastliep in een file bij Saint-Denis. Een Koreaanse verzamelaarster werd vorig jaar op soortgelijke wijze voor 4 miljoen euro aan Chaneljuwelen afhandig gemaakt. In augustus 2014 werd de auto van een Saoedische prins overvallen door zwaar gewapende mannen. De buit was relatief bescheiden: 250 duizend euro.

Slecht imago

Lees ook:

Toeristen laten Parijs links liggen na aanslagen: miljoen minder bezoekers door terroristische aanslagen en stakingen.

De overvallen doen het imago van Parijs onder rijke toeristen geen goed. Het toerisme in de Franse hoofdstad staat toch al zwaar onder druk na de terreuraanslagen van 2015. Naar schatting zal Parijs dit jaar anderhalf miljard euro aan inkomsten uit toerisme mislopen.