Teheran is een moderne stad geworden, met een geweldige energie
© Luis Mendo

Teheran is een moderne stad geworden, met een geweldige energie

Gids ter plaatse

Waar moet je wezen, wat moet je zien? Hier de beste plekken in Teheran volgens journalist Thomas Erdbrink, die er woont.

'Toen ik hier in 1999 kwam, was aan alles te merken dat Teheran lang geïsoleerd was geweest. Er werd op straat naar mijn spijkerbroek en rugzak gewezen alsof dat ultramoderne dingen waren', zegt Thomas Erdbrink, die u kent van zijn column in dit magazine en ook in The New York Times vaak verslag doet van zijn leven in Iran. Thomas: 'De stad was nogal onbenaderbaar en ontoegankelijk, een grijze betonjungle. Ik heb haar echt moeten leren kennen en veroveren. Dat gezegd hebbende, Teheran is enorm opgeknapt en veel moderner geworden, een leuke, grote stad met een geweldige energie. Ik denk niet dat de hippietrailers die hier in de jaren zeventig kwamen nog iets herkennen. Teheran is gegroeid van 3 naar 12 miljoen inwoners en de mentaliteit was er lang een van hoge torens, dure auto's en alles afbreken en iets nieuws bouwen. Pas de laatste jaren gaan er geluiden op om oude gebouwen ook eens te laten staan.'

TMoCA

'Het museum voor moderne kunst is nog uit de tijd van de sjah. Ik vind het gebouw prachtig en alle grote namen hangen hier gewoon, Hopper, Monet, Picasso, Van Gogh. Dat er bij het museum zomaar twee langgerekte, kostbare beelden van Giacometti in de tuin staan, is helemaal de moeite waard.'

Teheran Museum of Contemporary Art, Noord Kargarstraat, Lalehpark

Khoone
'De Iraanse keuken blijft voor een reiziger altijd een beetje verborgen. Meestal krijgt die drie weken lang kebab voorgeschoteld, omdat er altijd nog zo'n idee heerst dat je een buitenlander veel vlees moet voorzetten. In het Water en Vuurpark, over de beroemde Tabiatbrug, waar ik niet veel aan vind, zit Khoone, een echt Iraans restaurant. Wat is het eten daar goed, stoofpotjes, allerlei soorten yoghurt, salades. Het restaurant lijkt op een pannenkoekenhuisje. Nederlanders zullen zich er zeker thuis voelen.'

Abo Atahspark

Imam Khomeiniplein
'Geen mooi plein, met die verkeersstromen, dat lelijke postkantoor, de hoge ministeries. Maar toch, ik hou ervan, omdat het zo karakteristiek is voor Teheran. Als je ergens de energie van deze wereldstad kunt ervaren, is het hier. En het is de toegangspoort naar Zuid-Teheran en naar de bekende bazaar.'

Café Sam
'Kom, dan beginnen we in de buurt waar ik woon, Shahrak e Gharb, een opkomende wijk waar we zeker café Sam aandoen. Het is een café dat je niet verwacht in Teheran, met een industriële inrichting en glanzende espressomachines. Hier zit heel jong, stads Teheran koffie te drinken of een sandwich te eten. Voor de reiziger die echt wil weten hoe de Teheranners leven en wie ze zijn.'

Sam Center, Fereshtestraat

30 Tis straat

'Om de hoek bijd e brede Jomhouri Eslamistraat ligt een leuke, oude straat die je rustig af kunt lopen naar het zuiden. Er zijn restaurants, cafés en eetstalletjes en een schoenenetalage van dertig jaar oud naast een nieuwe tent met versgebrande koffie uit Guatemala, alles naast elkaar. 30 Tir straat is ook behoorlijk voetgangersvriendelijk, wat in autostad Teheran bepaald niet vanzelfsprekend is.'   

De kabelbaan naar Tochal 
'Het klinkt bijna te simpel en clichématig, maar een van de beste en goedkoopste dingen om in Teheran te doen is met de kilometers lange kabelbaan naar skigebied Tochal gaan. Misschien ligt er zelfs nog wel sneeuw op de berg. Vanaf boven ontvouwt de stad zich prachtig en reusachtig. Er is ook een hotel op hoogte.'   

Aan het eind van de Velenjakstraat in het noorden, begint een looppad naar de kabelbaan.

Behesht-e-Zahra
'Niet om in mineur te eindigen, maar wie echt iets wil begrijpen van de Iraanse cultuur, gaat naar de begraafplaats. Behesht-e-Zahra is de grootste begraafplaats ter wereld, er liggen ook doden uit de Iran-Irakoorlog begraven en recent gesneuvelden. In Iran hoort rouwen om de doden bij de cultuur, de Iraniërs leven met hun doden. Op vrijdagmiddag zitten ze bij de graven van hun dierbaren, er wordt wat gedronken, soms zelfs een kebabje gegeten.'