Reistip: wonderlijke verhalen achter omstreden kaarten
©

Reistip: wonderlijke verhalen achter omstreden kaarten

Een beetje reiziger weet dat je maar drie dingen nodig hebt om de wereld te ontdekken: een vooropgezet plan, een vleugje moed en een goede kaart. Dat reisplan en moed heb je zelf in de hand, maar wat als je kaart niet klopt? De geschiedenis blijkt vol te zitten met kaartenmakers die zich op beperkte kennis en zelfs leugens baseerden.

De Britse schrijver Edward Brooke-Hitching heeft ruim zeventig van deze opmerkelijke kaarten verzameld in zijn boek The Phantom Atlas. Spookeilanden, verzonnen bergketens, mythische beschavingen en andere fictieve geografie komen voorbij. Steevast begeleid door een wonderlijk verhaal achter de cartografen en hun omstreden werk.

Neem de 19de-eeuwse kaart van de Amerikaanse zeekapitein Benjamin Morrell. Daarop staan eilanden als New South Greenland en Byers' Island, die hij claimde te hebben ontdekt en verkend. In werkelijkheid is op die plekken slechts water te vinden. Californië een eiland? Dat was het - op kaarten althans - ruim 125 jaar lang. Totdat koning Ferdinand VI van Spanje zich gedwongen zag een decreet af te kondigen dat het echt niet zo was. Maar wat is echt? In 2012 ontdekten Franse wetenschappers dat Sandy Island, volgens kaartenmakers al sinds mensenheugenis gelegen tussen Australië en Nieuw-Caledonië, niet bestond. Maar tik 'Sandy Island' in op Google Maps en nog altijd verschijnt, te midden van de Koraalzee, een heus pijltje.