Reistip: House of Bols
© Eva Roefs

Reistip: House of Bols

House of Bols

(Museumplein, Amsterdam)
Prijs: 16 euro - inclusief cocktail.
bols.com/experience

Wat weet u van jenever? Iets met graan en aarde-werken kruikjes? Loop dan eens binnen bij House of Bols, aan het Amsterdamse Museumplein, en een kleurrijke wereld opent zich. Natuurlijk zijn er vitrinekasten met oude flessen waarin de familie Bols vanaf 1575 likeur stookte, portretten van Lucas die het merk internationaal uitbouwde en antieke receptenboeken.

Maar een recente verbouwing veranderde de 'cocktail & geneverexperience' in een zintuiglijke ervaring. In verduisterde ruimten ondergaat de bezoeker een projectie op zichzelf, terwijl hij proeft, ruikt en trilt. Snuffel vooral aan destillaten en kneus jeneverbes tussen de vingers. Hoe is het mogelijk, is de moeilijk te onderdrukken gedachte, dat Engelsen genoegen nemen met zo'n schrale imitatie als gin.

De tocht eindigt in een helverlichte spiegelbar met likeuren in alle kleuren. Een computer helpt bij het uitkiezen van een cocktail (fruity? herbal? intens?) maar meteen een Negroni of Mint Jelup bestellen, kan ook. De barman is opgeleid aan de Bols Bartending Academy in hetzelfde pand. Nog leuker: zelf een cocktail maken met zijn hulp. Nooit geweten dat de handpers een Mexicaanse elleboog heet, de shaker scheef in elkaar moet en de garnering náást het rietje hoort, zodat het muntblaadje beter is te ruiken.