Reistip: gids voor zuinige reizigers
©

Reistip: gids voor zuinige reizigers

Het Grote Gratis op Reis Boek

Lonely Planet
Uitgeverij Lannoo, €19,99.

We wisten het al: de beste reiservaringen zijn vaak gratis. Dobber voor het slapen nog even in een tropische zee onder de sterren, help een bioboer met koeien melken, wandel vóór zonsopgang een mysterieus oerbos in. Avontuur hoeft niks te kosten: spring met de bewoners van de Zwitserse stad Bern hun snelstromende rivier in en puf een paar kilometer verder samen uit.

Het zijn activiteiten die je niet hoeft te boeken. Uitgever Lonely Planet verzamelde honderden dingen om te doen voor weinig geld, op populaire bestemmingen als Parijs, New York, Bangkok, Sydney. Ook activiteiten als ­safari, museumbezoek en concerten komen aan bod. Een handige gids voor zuinige ­reizigers.

De negentien musea van de Smithsonian ­Institution in Washington DC zijn gratis. De ­Amsterdamse Noordermarkt op zaterdag, het kamelenmuseum in Dubai, het keizerlijk paleis in Tokio, de zomerconcerten in Chicago, de dansende derwisjen in Istanbul: kosten niks. Voor prijzige activiteiten, zoals een safari, biedt Lonely Planet budgetopties. De mooiste opsomming: beste ov-ritjes in Europa. 

De tip om streetfood te eten kan verkeerd uitpakken. Bier en worst uit een supermarkt meenemen naar een stadspark kan ook. De grootste kostenposten - vervoer & accommodatie - ontbreken in de gids. 

Lonely Planet, Het Grote Gratis op Reis Boek, Uitgeverij Lannoo, 19,99 euro.