stadsgidsdavos

Katharina Blansjaar gidst u via kaas en gin-gembercocktails door het Zwitserse Davos

Beeld Luis Mendo

Nu we weer voorzichtig eropuit kunnen, willen we graag weten: waar moet je wezen, wat moet je zien en waarom? Deze week loodst Katharina Blansjaar ons buiten de drukke plekken om in Davos.

‘’s Ochtends wakker worden in de bergen, is het mooiste dat er is.’ Katharina Blansjaar (42) werd geboren in Nederland, maar woont al bijna haar hele leven in Zwitserland en sinds twee jaar in Davos, met haar Engelse man en labradoodle Bertie. Ze is auteur en yogalerares en organiseert yogaretreats. Vaak combineert ze yoga met wandelen of met langlaufen. Katharina: ‘Davos is bekend als kuuroord natuurlijk en van het jaarlijkse World Economic Forum, maar niet zo bekend als mooie stad. En dat is Davos wel, een mooie, kleine stad. En de hoogste stad van Europa, op 1.560 meter hoogte, midden in de Zwitserse Alpen. Ik ben altijd graag in Davos, maar vooral in het voorjaar, tussen de toeristenseizoenen in, is het geweldig. Dan trekt de sneeuw zich langzaam terug en piepen de eerste bloemetjes door de koude grond. En dan is de lucht nog frisser dan anders.’

Alpenkaas

Katharina Blansjaar: ‘Als ik aan Davos denk, denk ik meteen aan: kaas. Er wordt heerlijke kaas gemaakt hier in de Alpen en elke Alp heeft zijn eigen kaas. Ik ben een kaasafficionado. Elke dag kaasfondue zou ik helemaal niet erg vinden. Zwitserse Alpenkaas is een sensatie op zich, zacht, crèmig, maar wel superpittig. Er zijn twee goede Alpenkaaswinkels in Davos: Käch en milk & more. Ook leuk, op sommige kaasboerderijen, zoals bij de Clavadeler Alp, kun je zelf zien hoe Alpenkaas wordt gemaakt.’

Gourmet Käch, Promenade 98

milk & more, Talstraße 33

Schaukäserei Clavadeleralp, Clavadeleralpstrasse

Limo en focaccia

‘Koffie drinken in Davos kan eigenlijk maar op één plek: bij KaffeeKlatsch. Daar zit iedereen. Een leuk publiek, heel internationaal, net als Davos zelf. De helft van Davos’ inwoners is ergens anders geboren. Er wonen ook veel Nederlanders. Klatsch is een gezellig café, shabby chic, met lekkere koffie, gemberlimonade, gebak en de plaatselijk beroemde focaccia met kruiden.’

KaffeeKlatsch, Promenade 38 en 72

gin-gembercocktails

‘Lokal is het modernste restaurant van Davos. Ze hebben -nog niet zo gangbaar in de Alpenkeuken- veel vegetarische en ook vegan-gerechten op de kaart en gaan maar kort dicht in het voorjaar. Veel restaurants houden meerdere maanden rust tussen het wintersportseizoen en de zomer. Heerlijk om met een vriendin in Lokal te zitten met een gin-gingercocktail voor onze neus en een Apéroplatte, een bord met hummus, olijven, knoflooknaan, friet met chili-alioli en Alpkäse Piadina.’

Lokal, Promenade 100

Eten in de stal

‘Stall Valär is wel een seizoensrestaurant en alleen in de winter open. Het is van een groep hipsters uit Zürich, een verbouwde stal, heel mooi gedaan. Ik ben een grote fan. En dan vooral van hun vegetarische Trüffelcapuns. Capuns zijn een soort dumplings, waar ik nog nooit een lekkere vegetarische versie van heb geproefd, behalve in de stal. Er staan ook goede wijnen op de kaart.’

Stall Valär, Brämabüelstrasse 11

Gasthuis in de vallei

‘En dan Gasthaus zum Bergführer, een eeuwenoud gasthuis in een piepklein dorpje in één van de valleien rond Davos. Hier kookt Nina, de liefste en beste kok van Davos, Rösti en Nüdeli. We gaan vaak naar de vallei. Een eind wandelen met de hond, er is een mooie waterval op ongeveer drie kwartier lopen, en daarna met een dekentje op schoot lunchen op het terras van Bergführer en genieten van het ongelooflijke uitzicht.’

Gasthaus zum Bergführer, Sertigerstrasse 39, Davos Sertig

Oude bobslee, kleurige kunst

‘Davos is meer dan een rijke congresstad, het stadje heeft ook een lange wintersportgeschiedenis. Davos had in 1935 de eerste skilift ter wereld. In het aardige miniwintersportmuseum zijn antieke ski’s en bobsleeën te zien. We hebben ook een eigen Ernst Ludwig Kirchner Museum. Kirchner woonde een tijd in Davos en kleurige schilderijen van de stad gemaakt. Het museum heeft een bijzondere museumwinkel. Als ik een bijzonder cadeau zoek, ga ik daar naar toe.’

Ernst Ludwig Kirchner Museum, Promenade 82

Wintersportmuseum, Promenade 43

Langlaufmarathon

‘Dat hoort ook bij Davos, de vele buitensporten: paragliden, suppen op het meer, mountainbiken in de bergen. Ik ben zelf een wandelaar en in de winter een langlaufer en snowboarder. In februari heb ik voor het eerst mee gedaan aan de Sertig Classic, een halve langlaufmarathon. En dat was onverwacht zo verschrikkelijk leuk. De wedstrijd is vooral voor plezierlanglaufers, maar er zijn ook profs. Langlaufen is zo fijn, omdat het een soort meditation in motion is, net als wandelen.’

Sertig Classic

In het donker de berg op

‘Ik weet nog iets bijzonders: In het donker de Flüela Schwarzhorn opwandelen, om op 3146 meter de zonsopgang te zien. In de zomer staan we om half 4 op, hoofdlamp mee, om dan om een uur of 6 op de top aan te komen. Dan komt de warmgele zon boven de bergen uit en ontvouwt zich een prachtig uitzicht rondom.’

Busstation ‘Abzweigung Flüela Schwarzhorn’ (daar is ook een parkeerplaats)

Wandelen op sneeuwschoenen

‘Ik ben een paar jaar geleden begonnen met wandelen op speciale sneeuwschoenen. Het is rustiger dan snowboarden en ik geniet meer van de natuur om me heen. De hond gaat mee. Op Pischa zijn speciale sneeuwschoen-wandelwegen en met wat bergervaring en een lawinepieper op zak, kun je op een zonnige dag de Pischahorn (2980 meter) beklimmen. Daarna op het terras van Bergrestaurant Pischa een glaasje wijn drinken, raclette eten en op sneeuwschoenen weer terug. Pischa is een paar jaar geleden bijna gesloten als skigebied, omdat het te onrendabel was. Maar het kabelbaantje werkt gelukkig nog steeds en het is inmiddels een ideale plek voor iedereen die van slow snow wil genieten.’

Pischa Bergstation

Bergrestaurant Pischa

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden