Beter Leven

Ik ga op reis en ik regel... – tips voor de zomervakantie van 2021

Het is bijna zomervakantie. Waar moet je allemaal op letten als je in het buitenland op vakantie gaat? We geven praktische én leuke tips.

Heleen van Lier
Mensen genieten van een terrasje aan zee in Manarola, Italië.  Beeld AFP
Mensen genieten van een terrasje aan zee in Manarola, Italië.Beeld AFP

Waar kun je naartoe?

De eerste en belangrijkste tip: check altijd eerst het reisadvies en de inreisvoorwaarden voor de gewenste bestemming, want dit kan ieder moment veranderen. De laatste reisadviezen vind je hier. En lees hier de verwachtingen voor populaire Europese bestemmingen van onze correspondenten: Spanje dreigt een oranje zomer tegemoet te gaan.

Landen hebben, ook binnen de EU, verschillende inreisvoorwaarden. Italië eist bijvoorbeeld dat toeristen volledig gevaccineerd zijn, hooguit 6 maanden geleden hersteld zijn van corona, of maximaal 48 uur voor aankomst negatief getest met een PCR-test of een antigeensneltest. Ook moeten kinderen, vanaf twee jaar, getest worden.

Frankrijk neemt genoegen met een negatieve sneltest, die 72 uur voor aankomst afgenomen mag zijn. Voor kinderen onder de 11 jaar is geen test nodig. Wil je je kinderen niet laten testen, dan kun je naar Zweden. Sommige landen, zoals België, Zwitserland en Griekenland eisen een registratie vooraf. De inreisvoorwaarden (en links naar de registratieformulieren) per land vind je hier.

Houd ook rekening met de reis, als je via verschillende landen naar je bestemming rijdt, moet je rekening houden met de regels in dat specifieke land - en dit kan soms best een logistieke puzzel zijn. Volgens de ANWB veroorzaken de inreisregels, verschillend per land, veel verwarring. Duitsland stelt bijvoorbeeld geen inreisbeperkingen. Maar dat betekent niet dat reizigers onvoorbereid de grens over kunnen. Zo verplicht het land wel een medisch mondmasker (categorie FFP2) op tankstations en andere openbare plekken. Maak dus vooraf een goed plan.

Hoe werkt het coronabewijs?

Voor een reis binnen de Europese Unie heb je een coronabewijs nodig. Sinds 1 juli is het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) beschikbaar, via de CoronaCheck-app. Wie geen app wil gebruiken, kan een bewijs op papier uitdraaien.

Met de app of site kun je een QR-code genereren op basis van een recente test, een vaccinatie of herstelgegevens als iemand al besmet is geweest. Door de app in EU-modus te zetten, geldt deze als reis-app binnen de EU. In deze modus zijn er meer gegevens te zien dan bij het gebruik van de app in Nederland (om te testen voor toegang bij evenementen bijvoorbeeld), zoals wanneer een persoon gevaccineerd is. Dit is nodig omdat ieder land eigen inreisvoorwaarden heeft, zoals hoe lang geleden je gevaccineerd of getest moet zijn. De meeste landen hanteren een termijn van 14 dagen na de laatste vaccinatie. Het testbewijs heeft meer variatie, van 48 uur voor inreizen tot 72 uur.

Wat als ik ben gevaccineerd maar nog geen groen vinkje heb?

Het vaccinatiebewijs gaat in de meeste gevallen goed, maar bij een minderheid van de gevaccineerden levert dit problemen op. Het gaat om mensen die bij huisartsen, ziekenhuizen en zorginstellingen zijn gevaccineerd en die door deze partijen niet (goed) in het centrale registratiesysteem zijn gezet.

In allerijl heeft het ministerie van Volksgezondheid voor de huisartsen een speciaal webportal opgezet, bedoeld als uitzonderingsroute voor degenen die via de CoronaCheck-app geen vaccinatiebewijs kunnen verkrijgen. Per 1 juli kunnen huisartsen en zorginstellingen via het portal HKVI vaccinatiebewijzen genereren voor personen die daar geprikt zijn. Het gaat daarbij om mensen die bijvoorbeeld niet te willen dat hun gegevens met het RIVM worden gedeeld.

Hoe boek ik een gratis test?

In juli en augustus kun je je gratis laten testen bij aangesloten testlocaties via Testenvoorjereis.nl. Aangeraden wordt om vijf dagen voor je reis een afspraak te maken omdat de overheid nog druk bezig is het aantal aangesloten testlocaties uit te breiden.

Houd er rekening mee dat de uitslag van een pcr-test tot wel 26 uur op zich kan laten wachten, en dat het nog vier uur kan duren voor de uitslag in de CoronaCheck-app is verwerkt. Als er een test van niet ouder dan 48 uur wordt gevraagd vergt dit een nauwkeurige planning.

Er zijn twee soorten testen: een PCR-test en een antigeen-test. Welke je nodig hebt, hangt af van je bestemming en het vervoermiddel waarmee je reist. Bij grote haast, is zelf een afspraak maken bij een commerciële testlocatie nog een uitweg. Deze kosten komen voor eigen rekening en kunnen niet worden gedeclareerd.

En voor de terugreis?

Reizigers hoeven bij terugkomst uit een geel gebied in Nederland geen negatieve test te laten zien, en quarantaine bij terugkomst is niet nodig. Wel wil het kabinet, uit vrees voor het importeren van nieuwe varianten, dat terugkerende vakantiegangers een zelftest doen. Om dit te stimuleren wil het kabinet de testen gratis gaan verspreiden. Jongeren die terugkomen van vakantie mogen zich ook zonder symptomen gratis bij de ggd laten testen.

Kan ik nog last-minute een vakantie boeken?

Mocht je vrezen dat er al veel bestemmingen zijn volgeboekt? Voor buitenlandse reizen is er nog genoeg last-minute-aanbod. Veel mensen aarzelen nog om te boeken, slechts 40 procent van het normale aantal boekte al een buitenlandse reis. Let er bij het boeken van een lastminute-vakantie wel op dat je nog op tijd een test kunt doen, mocht dit nodig zijn.

De vakantie in eigen land is een populair alternatief. Door de run op Nederlandse vakantiebestemmingen is een groot deel van de accommodaties voor de zomer volgeboekt.

Wat als er iets in de corona-situatie verandert tijdens mijn reis?

Of een annulering of wijziging van de reis mogelijk is als de situatie verandert, hangt af van de reisorganisatie en/of verzekering. Veel reisorganisaties bieden extra flexibiliteitspakketten en geld-terug-mogelijkheden. Het is verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten voor wanneer bijvoorbeeld repatriëring nodig is of als iemand uit het reisgezelschap besmet raakt met corona. Lees vooraf de voorwaarden van de reisverzekering goed door, zegt het Verbond van Verzekeraars.

Pakketreizen zijn momenteel in trek omdat dat minder gedoe met verschillende organisaties oplevert. Ook kunnen reisorganisaties helpen als er bijvoorbeeld een test in het buitenland gedaan moet worden.

Wat een gedoe. Hebben jullie ook nog leuke tips?

Jazeker. Kom in de vakantiestemming met deze grote vakantieplaylist, samengesteld door de redactie, met behulp van de Volkskrant-lezer. Deze playlist is leuk voor jong én oud, fijn als je in de zomervakantie met het hele gezin in de auto of de tent zit.

En wat dacht je van een roman over de reisbestemming? Boekenredacteur Jet Steinz selecteerde de beste romans en reisverslagen waarin volken en landen tot leven komen, handig gepresenteerd per land of stad.

Hulp nodig met slim inpakken? Lees dan deze tips om lekker compact te reizen met alleen handbagage. We hebben ook nog mooie kampeerspullen voor je verzameld.

Het vermijden van massa's is nu relevanter dan ooit. Als reisredacteur vermeed Noël van Bemmel altijd al de toeristische topattracties en zocht hij originele alternatieven. Hoe je dat aanpakt lees je hier.

En blijf je toch liever in eigen land? Bekijk dan onze tips voor Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden