Groen op reisBaarn

Een shoppende vorstin in de boekhandel of bij de bakker, daar keek geen Baarnaar raar van op

Bronzen beeld van Juliana en Bernhard in de voortuin van Paleis Soestdijk, gemaakt door Kees Verkade. Beeld Sander Groen
Bronzen beeld van Juliana en Bernhard in de voortuin van Paleis Soestdijk, gemaakt door Kees Verkade.Beeld Sander Groen

Reisjournalist Sander Groen verkent om de week een onvermoede bestemming in Nederland of net over de grens. Aflevering 14: koninklijk Baarn.

‘Ach, stuurt u de rekening naar mij’, zei de koningin tegen de boekverkoopster. Nee, een beurs droeg Juliana niet bij zich, maar verder was de majesteit die graag ‘mevrouw’ werd genoemd heel gewoon. Jula winkelde in de Laanstraat, bijvoorbeeld bij boekhandel Den Boer om leesvoer voor de prinsesjes te kopen of bij banketbakker Hendricksen voor een Pandacake voor Benno. Baarn heeft sinds de 17de eeuw warme banden met het koningshuis, tegenwoordig met prinses Beatrix op Drakensteyn als koninklijke ingezetene. Fiets mee langs vijf vorstelijke bezienswaardigheden in het Baarn van de Oranjes.

De koninklijke wachtkamer op station Baarn is te bezichtigen tijdens rondleidingen. Beeld Sander Groen
De koninklijke wachtkamer op station Baarn is te bezichtigen tijdens rondleidingen.Beeld Sander Groen

Koninklijke wachtkamer

Prins Hendrik wilde best een stuk land afstaan voor de aanleg van de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort, maar dan moest er wel bij zijn paleis een halte komen, mét een fatsoenlijke verblijfsruimte voor hem en prinses Amalia. Het stationsgebouw werd ontworpen door Dolf van Gendt, bekend van het Concertgebouw. De koninklijke wachtkamer is sporadisch te bezichtigen. Zie kader.

Wandel net als koningin Emma over de kaarsrechte beukenlanen van het Baarnse Bos. Beeld Sander Groen
Wandel net als koningin Emma over de kaarsrechte beukenlanen van het Baarnse Bos.Beeld Sander Groen

Baarnse Bos

‘Is dat een bernard? Die zal zich hier wel thuisvoelen dan!’ Die grap van een passerende wandelaar heeft de eigenares van de hond die ravot in de vijver vaker gehoord. Het Baarnse Bos is nu vrij toegankelijk, maar behoorde voorheen tot het kroondomein – koningin Emma wandelde graag over de kaarsrechte beukenlanen langs de vijvers, standbeelden, folly’s en een heuse bostroon.

De Witte Eetzaal op Paleis Soestdijk werd alleen gebruikt voor formele diners. Beeld Sander Groen
De Witte Eetzaal op Paleis Soestdijk werd alleen gebruikt voor formele diners.Beeld Sander Groen

Paleis Soestdijk

De koninklijke standaard wappert niet meer boven Soestdijk. In 2004 overleden prinses Juliana en prins Bernhard en jaren later zwaaiden de paleisdeuren open voor het publiek. Een uitmuntende multimediatour leidt via de colonnade langs staatsiekamers, zoals de Stuczaal en Waterloozaal, naar privévertrekken, waaronder de bibliotheek, eetkamer en werkkamers.

De achterkant van Soestdijk, gezien vanuit de uitgestrekte paleistuin. Beeld Sander Groen
De achterkant van Soestdijk, gezien vanuit de uitgestrekte paleistuin.Beeld Sander Groen

Jugendstilboekhandel

Het wemelt hier van de hofleveranciers, maar misschien wel de oudste en zeker de mooiste winkel is Boekhandel Den Boer, sedert 1887 gevestigd in een zwierig jugendstilpand. Hier kwam Juliana boeken kopen voor de prinsesjes en later cadeautjes voor de kleinkinderen. De vorstin tegen het lijf lopen in de Laanstraat, dat verbaasde geen Baarnaar.

Met enige regelmaat deed koningin Juliana inkopen bij Boekhandel Den Boer. Beeld Sander Groen
Met enige regelmaat deed koningin Juliana inkopen bij Boekhandel Den Boer.Beeld Sander Groen

Buurtstation

In vroeger tijden had Baarn twee treinstations: schuin tegenover dat van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij stond aan de lokaalspoorweg het zogeheten Buurtstation – en ook dat had uiteraard een koninklijke wachtkamer. Het voormalige stationnetje biedt nu onderdak aan Eethuys-Café De Generaal met onder de perronkap een royaal terras.

Eethuys De Generaal is gevestigd in het voormalige Buurtstation Baarn. Beeld Sander Groen
Eethuys De Generaal is gevestigd in het voormalige Buurtstation Baarn.Beeld Sander Groen

Praktische informatie

Reis
Station Baarn ligt aan de Gooilijn (Amsterdam-Amersfoort) en de Stichtse Lijn (Utrecht-Baarn). Verken koninklijk Baarn per OV-fiets voor € 3,85 per dag.

Tour
Speciaal voor Volkskrantlezers is er op 19 oktober een rondleiding in de koninklijke wachtkamer en door het Baarnse Bos; € 22,50,

Bed
De Koninklijke Stallen bij Paleis Soestdijk gaan medio 2022 open als hotel. Tot die tijd is Kasteel De Hooge Vuursche een vorstelijk logeeradres; 2pk vanaf € 189,

Meer bestemmingen in Nederland en net over de grens: volkskrant.nl/groenopreis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden