De eerste Haute Route in de Verenigde Staten
© .

De eerste Haute Route in de Verenigde Staten

Reistip

Wielertoeristen stellen hun klimmersbenen graag op de proef tijdens loodzware eendagstochten als de Marmotte in de Alpen of de Dolomietenmarathon. Wie nog dieper in de reserves wil tasten: fiets eens een Haute Route, een week lang over de ontzagwekkende bulten van het hooggebergte. In Europa zijn drie trajecten uitgezet: van 13 tot en met 17 augustus van Anglet naar Toulouse over de Pyreneeën, van 21 tot en met 27 augustus van Nice naar Genève over de Alpen of van 2 tot en met 8 september van Innsbruck naar Venetië over de Dolomieten. Alle drie mag natuurlijk ook. Deelnemers, enkele honderden, verblijven onderweg in hotels en betalen per tocht 1.400 euro.

Opgelet: er is nu ook een vroege optie. Voor het eerst is een Haute Route uitgezet in de Verenigde Staten, in de Rocky Mountains, van 24 tot en met 30 juni van Boulder naar Colorado Springs. De tocht voert deels over onverharde, maar volgens de organisatie goed berijdbare wegen. De belangrijkste gegevens: 875 kilometer en 16 duizend hoogtemeters.

Alle varianten zijn niet te onderschatten. Een prof als Greg Lemond noemde het traject in de Pyreneeën zwaarder dan een reeks bergetappes in de Tour de France. Getuigen zagen op de toppen van uitputting schreiende deelnemers. Voor sommige adelaars is dat een reden om zeker te gaan.

hauteroute.org