Geschreven artikelen

  1. Van kroket naar croquette: 'de Nederlandse koning der snacks' mag zich nu ook onder de haute friture rekenen

    Van kroket naar croquette: 'de Nederlandse koning der snacks' mag zich nu ook onder de haute friture rekenen

    Na de hamburger en de hotdog ondergaat ook de kroket een metamorfose. Opnieuw op smaak gebracht, verovert de koning van de snacks zijn plek in kringen van de haute friture. Bij de Croquetten Boutique in Utrecht ­worden de snacks aangereikt in een deftig doosje. Wie de donkergroene verpakking van karton openmaakt, wordt verrast door een gouden gloed. De kroket ligt met saus en een blaadje groen gev …
  2. Culinair journalist Bas Robben maakte een kookboek over het goede van vet

    Culinair journalist Bas Robben maakte een kookboek over het goede van vet

    Geen enkele reden om vet culinair aan te klagen, betoogt Bas Robben. Hij schreef een boek over juist de geneugten van het vet. Let wel: het 'goede' vet. 'Laten we het direct even afspreken om verdere discussie te voorkomen: vet is lekker.' Het lijkt een beginselverklaring, de eerste zin in het nieuwe kookboek van culinair journalist Bas Robben (27). Of een disclaimer. Wie een boek van dik tweehond …
  3. Concertgebouworkest en TGA voeren gezamenlijk Thomas Mann's Dood in Venetië op

    Concertgebouworkest en TGA voeren gezamenlijk Thomas Mann's Dood in Venetië op

    Concertgebouworkest en TGA komen met gezamenlijke opvoering van Dood in Venetië. Veel vrouwelijke dirigenten en nieuw werk in komende seizoen. Het Concertgebouworkest en Toneelgroep Amsterdam gaan in het seizoen 2018-2019 gezamenlijk een nieuwe productie maken van Dood in Venetië. Het boek van de Duitse auteur Thomas Mann zal hiervoor worden bewerkt door acteur en schrijver Ramsey Nasr. Ivo van Ho …
  4. Culi-croquette, paddestoelenkoffie en botanicals in je limo: dit gaan we eten in 2018

    Culi-croquette, paddestoelenkoffie en botanicals in je limo: dit gaan we eten in 2018

    Wat gaan we eten en drinken in 2018? De Volkskrant doet een educated guess in negen lemma's. Iedereen die onlangs een zichzelf respecterende bar heeft bezocht, heeft beslist weleens een hap jeneverbes of tak rozemarijn in zijn gin-tonic genoten. Het zijn los bijgeleverde ingrediënten van kruiden die de gin smaak geven. Je komt deze botanicals - plantaardige ingrediënten - ook steeds vaker tegen in …
  5. Het romanwaardige leven van Claudia Roden: aan haar zijn vele chef-koks schatplichtig

    Het romanwaardige leven van Claudia Roden: aan haar zijn vele chef-koks schatplichtig

    Vele chef-koks en kookschrijvers als Ottolenghi zijn schatplichtig aan Claudia Roden, die in tientallen boeken de mediterrane en Midden-Oosterse keuken vastlegde. Hier geen recepten, maar een trip door haar romanwaardige leven. 'Weet u', zegt Claudia Roden, 'op mijn leeftijd worden dingen uit je jeugd weer belangrijk.' Op tafel ligt een briefje met de onderwerpen waarover ze wil praten. In elk erv …
  6. Hoe zet je een opera op het toneel waarin alles draait om emotie, niet om actie?

    Hoe zet je een opera op het toneel waarin alles draait om emotie, niet om actie?

    Na opvoeringen in Parijs en Rome komt Wagners Tristan und Isolde naar Amsterdam. Bestaat de absolute liefde? En zo ja, is die te verenigingen met de dagelijkse werkelijkheid? Componist Richard Wagner geloofde er niet in, hoewel hij zich allesbehalve onbetuigd liet op het amoureuze vlak. Wat echtgenotes en minnaressen betreft zou hij zich kunnen meten met veel popsterren. 'Waarschijnlijk was hij zi …
Meer

Over Nell Westerlaken

Verslaggeefster kunst en cultuur. Kan geen dag zonder beeldende kunst, klassieke muziek en Spaanse peper. Wil graag precies weten hoe de mechanismen achter de kunsten werken en wie de makers zijn. Verkent sinds jaar en dag ook culturen ver buiten de landsgrenzen. Boeken: Ethiopië, De oude Kleren van de Keizer, en Het Paviljoen van Meneer Mofid, reizen door de Palestijnse gebieden.

Deel Nell Westerlaken