Geschreven artikelen

  1. 'Ik denk dat mijn vak beter wordt begrepen door een Franse dan een Nederlandse vrouw'

    'Ik denk dat mijn vak beter wordt begrepen door een Franse dan een Nederlandse vrouw'

    Joris Bijdendijk, kok van Rijks-restaurant, schreef een kookboek waarin het Nederlandse product centraal staat. Maar zijn vrouw is Frans. 'Franse vrouwen begrijpen mijn vak beter dan Nederlandse.' 'Ik ben als kok opgegroeid met de Franse keuken. Dat is de basis van mijn kooktechniek. Maar producten geven een keuken haar signatuur. Rijks is culinair het verlengde van het Rijksmuseum. Zoals het muse …
  2. Arnhem brengt de Jansbeek terug en ontdekt tijdens het graven een begraafplaats met zeshonderd skeletten

    Arnhem brengt de Jansbeek terug en ontdekt tijdens het graven een begraafplaats met zeshonderd skeletten

    Steden herontdekken hun riviertjes: het terugbrengen van 'oud water' is hot. Binnenkort kabbelt in Arnhem de Jansbeek weer. Er zijn vergeten oude leidingen voor uitgegraven en een kerkhof met zeshonderd skeletten. Met een borrelend geluid loopt de opvangbak in een uitsparing in de kademuur van de Rijn bij Arnhem vol. Als het water over de rand komt, stroomt het met een bescheiden watervalletje de …
  3. Dit is de meest mens-, milieu- en diervriendelijke kippenstal ter wereld

    Dit is de meest mens-, milieu- en diervriendelijke kippenstal ter wereld

    De hennen bij Kipster zullen het zelf niet beseffen, maar ze zijn geluksvogels. Ze zijn de eerste lichting kippen in de meest mens-, milieu- en diervriendelijke kippenstal ter wereld. 'Gaaf toch!' Zonet was de kippenstal van Kipster in Oirlo nog een oase van rust en maagdelijk zaagsel. Nu, klokslag 10.00 uur, schuiven de wanden aan de zijkanten open en stromen 24 duizend kippen uit hun nachthokken …
Meer

Over Mac van Dinther

Provinciaal. Schrijft sinds 1996 een restaurantrubriek voor de Volkskrant. Blijft daarom graag een beetje anoniem. Wil alles weten over eten: van zaadje tot karbonaadje. Schrijft uitzoekverhalen over eten. Publiceerde in 2011 Ons Eten: een boek over de herkomst van een gewone Nederlandse maaltijd. Gaat graag op reis om andere koks en keukens te ontdekken. Maalt zijn eigen koffiebonen, houdt van (echte) goede thee. Eet steeds minder vlees.

Deel Mac van Dinther