Steeds diepere, ijskoude trance van Ellen Allien
©

Steeds diepere, ijskoude trance van Ellen Allien

CD (dance) - Nost

Wie geen ervaring heeft in het Berlijnse technoleven en nu toch ook weleens wil voelen hoe die Berlijnse techno dan precies op het gemoed werkt, zou het album Nost van Ellen Allien moeten beluisteren.

Nost

Ellen Allien
Dance
BPitch Control/ NEWS

Volgens de Berlijnse technogemeenschap is Allien de afgelopen decennia sfeerbepalend geweest. Vooral door haar dj-sets in het beroemde clubleven natuurlijk, van de Tresor tot de Berghain. Maar haar laatste plaat met eigen producties klinkt als een feilloze set van ruim een uur, gevuld met klassieke en ambachtelijke toptechno.

Op vorige albums als Dust (2010) en Thrills (2005) produceerde Allien nog wat te lucide, zonder die strenge groove uit de machinefabriek. Nost Nost is een veel intensere muziekbeleving, omdat alle muzikale decoraties overboord zijn gegooid en de maat wordt gegeven door uitsluitend die kale, dreunende cadans van de drumcomputer.

Het hoogbegaafde dj-schap van Allien betaalt zich uit in naargeestig pompende, maar o zo lekkere clubtracks als Mind Journey en het door duistere dub geïnspireerde Electric Eye, die naar een subtiele climax voeren en het dansende lichaam in een steeds diepere, ijskoude trance duwen.