Pussy is amusant, maar zal Trump niet veel schade berokkenen
©

Pussy is amusant, maar zal Trump niet veel schade berokkenen

Boek (fictie) - Howard Jacobson

Overdrijving is lastig bij een man als Trump.

Howard Jacobson, Pussy, Fictie
Uit het Engels vertaald door Dennis Keesmaat.
Prometheus; 126 pagina's; euro 17,99.

Pussy van Howard Jacobson begint als de Openbaring van Johannes: 'En ik zag uit zee een beest opkomen...' Maar waar dat beest bij Johannes tien horens en zeven koppen heeft, is het bij Jacobson gezegend met clownsvoeten en het gezicht van een verwend kind.

De lezer weet dan allang over wie we het hebben: Donald Trump, die op het omslag staat afgebeeld als een baby, gehuld in een luier en met een barbiepop in zijn hand.

Het ontbreekt hem aan charme, humor, gevatheid, en toch is hij arrogant

Trump figureert in dit boek onder de naam Fracassus - wat je zou kunnen vertalen als 'lawaaischopper' of 'ruziemaker' - als erfgenaam van het Huis van Origenes, leiders van de ommuurde stadstaat Urbs-Ludus. De aanblik van deze stadstaat wordt gekenmerkt door chique woontorens, casino's met golfbanen, sauna's en zwembaden met gigantische televisieschermen. Fracassus zelf wordt geboren in 'het paleis met de gouden poorten', een omschrijving die sterk doet denken aan een bepaald gebouw op 5th Avenue 721-725.

Jawel, Jacobson blijft in dit boek dicht bij de werkelijkheid, die op allerlei niveaus door zijn als sprookje opgezette vertelling blijft heen schijnen. Als de hertog zijn opgroeiende zoon aanschouwt, bedenkt hij: 'De jongen is geheimzinnig. Het ontbreekt hem aan charme, het ontbreekt hem aan schoonheid, het ontbreekt hem aan humor, het ontbreekt hem aan gevatheid, het ontbreekt hem aan gezelligheid, en toch is hij arrogant!'

Bij een werkelijkheid zo surrealistisch als in het geval Trump, wordt de satiricus het wapen van overdrijving uit handen geslagen

Verderop in het boek wordt Fracassus het geheim van goed bestuur voorgehouden: 'Een halfslachtige leugenaar zullen de mensen niet vergeven. 'Ah!' zullen ze zeggen. 'Hoorde je dat? Merkte je dat? Hij heeft een leugen verteld. Hij is niet te vertrouwen.' Maar als ze weten dat je een doorgewinterde leugenaar bent, kunnen ze je vertrouwen. Ze worden dol op je leugens.'

Pussy is opgezet als satire en is duidelijk door woede, verontwaardiging en ongeloof gedreven. Maar zoals deze twee citaten illustreren, biedt het niet heel veel meer dan een beschrijving van de feiten, met gebruikmaking van andere namen.

Bij een werkelijkheid die zo surrealistisch is als in het geval Trump, wordt de satiricus het wapen van de zowel verwoestende als verhelderende overdrijving uit handen geslagen. Pussy is beslist een amusant boek, maar zal Trump niet veel schade berokkenen. Dat kan de man veel beter zelf.