Liefde is voor Langenbach een ernstige zaak, die dwingt tot eerlijkheid
©

Liefde is voor Langenbach een ernstige zaak, die dwingt tot eerlijkheid

Boek (non-fictie) - Brieven, dagboeken en een geheime liefde

De biograaf van Wally Tax ontdekte intrigerende brieven en dagboeken van Laurie Langenbach. Deze teksten laten zien dat de jong gestorven auteur haar pen wist te scherpen.

In april 1972 ontwaakte mijn bewondering voor de schrijfster Laurie Langenbach. Ik was naar mijn eerste grote popconcert geweest en was er danig van in de war. Gelukkig vond ik een behulpzame bespreking in Muziekkrant Oor. Het met L.L. ondertekende stuk zei precies waar ik geen woorden voor had: 'De muziek was te veel pure zwaarheid om er de volle twee uur van te genieten... Geen subtiliteit, twijfels, zachtheid... steeds er keihard tegenaan. Wel heel goed, fenomenaal goed. Captain Beefheart is een fenomeen.'

Rutger Vahl
Laurie Langenbach - Brieven, dagboeken en een geheime liefde
(non-)fictie
De Arbeiderspers; 492 pagina's; euro 22,99.

Vijf of zes jaar later las ik Langenbachs romandebuut, Geheime liefde, en van mijn smeulende bewondering bleef niet veel over. Het in artistieke kringen rond het Amsterdamse Leidseplein gesitueerde verhaal bood 175 pagina's geëmmer over een 'mysterieuze' man die blind is voor de avances van de vrouwelijke ik, die zwelgt in hopeloze adoratie. Al snel werd onthuld dat het verhaal was gebaseerd op Langenbachs vergeefse aanbidding van de schaker Jan Timman, maar daar werd het boek niet beter van.

Ik vergat de schrijfster met de aantrekkelijk allitererende naam, die nog even opdook als muze van popzanger Wally Tax, voor ze roemloos en tragisch op haar 37ste aan kanker overleed.

Rutger Vahl schreef in 2015 het levensverhaal van Wally Tax, stuitte in diens nalatenschap op Langenbachs ongepubliceerde brieven en dagboeken en raakte geïntrigeerd. Zodoende is er nu Brieven, dagboeken en een geheime liefde, een verzameling onbekende teksten, gecombineerd met de debuutroman en een puntige biografische schets.

Langenbach schrijft expliciet erotische passages die nergens plat of plakkerig worden

Vahl schrijft over Laurie's gelukkige jeugd in Borneo en Libië, de deceptie bij terugkeer naar het kille Nederland, haar debuut in het vrijgevochten Hitweek, de affaires met popsterren als Armand, Vangelis en Colin Blunstone en haar geloof in macrobiotiek en alternatieve genezers.

Geheime liefde blijft bij herlezing even larmoyant, maar gevoegd bij de kennis van Langenbachs onbezorgde jaren in de tropen (en het kampsyndroom van haar moeder) winnen de met het verhaal vervlochten jeugdherinneringen aan betekenis.

De echte ontdekking zijn Langenbachs brieven en dagboeken. Ze schrijft uitvoerig over haar liefdesleven, met expliciet erotische passages die nergens plat of plakkerig worden. Liefde is voor Langenbach een ernstige zaak, die dwingt tot eerlijkheid en zelfonderzoek. In 1978 leest ze Wally Tax de les, als die te weinig van zichzelf laat zien: 'Lafhartige lammeling die je bent! Kus mij!'

Mooi ook is haar boze repliek aan Heere Heeresma

Mooi ook is haar boze repliek aan Heere Heeresma, in diens eigen register, na een gemene opmerking van zijn kant over hun gezamenlijke brievenboek Hier mijn hand en dáár je wang: 'Kom, kom, mijnheer Heeresma!'

Wat meer pep van dit kaliber had Geheime liefde goed gedaan; nu kunnen we alleen constateren hoe scherp ze in haar latere brieven en dagboeken begint te formuleren ('ik leer snel, zeer snel').

De laatste brieven stuurt ze vanuit Japan, waar ze in wanhoop genezing zoekt voor haar baarmoederhalskanker. Een macrobiotische sekte laat haar thee van een 'bepaald besje' drinken: 'Die schijnt het gezwel op te lossen. Ik ben benieuwd!' Op 9 juni 1984, vier maanden voor haar onafwendbare dood, schrijft ze: 'Ik word hier vooral getraind de mentaliteit van een zieke af te leren.'