Beatrix bij de uitreiking vorig jaar.
Beatrix bij de uitreiking vorig jaar. © ANP

Koningin Beatrix reikt Zilveren Anjers uit

Koningin Beatrix heeft vandaag in het Koninklijk Paleis in Amsterdam de Zilveren Anjers uitgereikt, de jaarlijkse onderscheiding van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor mensen die zich inzetten voor cultuur en natuur.

Clemens van der Ven en zijn echtgenote Neeltje van der Ven-Blonk uit Den Bosch zagen hun rol als moderne mecenas voor kunst en cultuur beloond met een Anjer. Ze runnen een kunsthandel die gespecialiseerd is in Aziatische kunst. Het pas drie keer eerder voorgekomen dat een echtpaar de Zilveren Anjer kreeg toegekend.

De Curaçaose pianist en componist Wim Statius Muller ontving een Anjer voor zijn bijdrage aan de Curaçaose muziek. Reint Wobbes uit het Groningse Huizinge kreeg de onderscheiding voor zijn inzet voor behoud van middeleeuwse kerken en kerkhoven in Groningen.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds kent de Anjers sinds 1950 jaarlijks toe aan personen die zich minstens 10 jaar lang vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor cultuur of natuurbehoud. Prins Bernhard reikte de onderscheidingen uit tot zijn overlijden in 2004. In 2005 nam Beatrix deze taak over.