De laatste Leonard Cohen is een van zijn mooiste

CD (Pop) - Leonard Cohen

Leonard Cohen stierf vrijdag op 82-jarige leeftijd. Onlangs verscheen zijn laatste album, dat van de Volkskrant vijf sterren krijgt. Lees het hieronder terug.

Aan de majestueuze herfst van Leonard Cohens carrière lijkt maar geen einde te komen. You Want It Darker is zijn derde studioalbum sinds 2012; en dan was er nog die tournee, de langste en intensiefste in zijn carrière, die vier prachtige live-albums opleverde.

Leonard Cohen, You Want It Darker (*****). Pop. Columbia/Sony.

Leonard Cohen (82) blijft maar schrijven en hoewel hij almaar zachter gaat fluisterzingen, klinken zijn woorden steeds helderder. Zoals in het magistrale openingslied, dat een inktzwarte blik op de toestand in de wereld is ('a million candles burning for the help that never came'), maar ook een voorschot op zijn eigen afscheid: 'If you are the dealer, I'm out of the game (...) I'm ready, my Lord.' Een boodschap die hij in On the Level bijna letterlijk herhaalt.

Mócht Cohen afzwaaien, dan doet hij het met een van zijn mooiste platen, waarop de muzikale omlijsting voor rekening komt van zijn zoon Adam, die de muzikanten liet fluisteren via hun snaren. Geen synthesizers, maar 'echte' instrumenten; het bleek in 2012 een gouden koerswijziging voor Cohen. Adam vervolmaakt de formule.

Zwartgalligheid met een frivole pirouette, dát is Leonard Cohen

Leonard zelf betovert en flirt in vrijwel elke zin. Op zijn oude dag serveert hij zijn zwaarmoedige gedachten, doordesemd van religieuze symboliek, dood, verlies en seks (o nee, geen seks meer: 'That wretched beast is tamed'), meer dan ooit met een knipoog: 'I struggled with some demons, they were middle class and tame.'

Zwartgalligheid met een frivole pirouette, dát is Leonard Cohen, die in het ene interview zegt dat hij klaar is om te sterven en nooit meer op tournee zal gaan, en in het andere dat hij eeuwig zal leven en hoopt op nieuwe concerten. We wachten het gewoon af.

Volg en lees meer over:

Reacties (5)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
Uw waardering
 • Paulus Kroft -
  geen wonder dat hij vrijdag is overleden als je donderdag bent begraven. RIP.
 • Magnif -
  Prachtig album en goeie teksten zoals altijd!
 • mrt -
  Ik denk dat je Leonard Cohen moet kennen om ook dit album mooi te vinden. Maar, indien ja, daar zit hij dan met z'n teksten die nooit tekortschieten en een muzikale omlijsting die (altijd) veel goedmaakt van wat zijn zangtalent tekort komt. Maar dan die stem, zo zwaar, zo dooraderd, zo mooi! Traag ook en daarmee komt hij binnen...
 • PeterKok -
  De titel 'zwartgalligheid met een frivole pirouette' doet echt pijn. Het beeld van een 82 jarige Cohen die met z'n hoedje donker fluisterend een pirouettje draait. Je moet er maar zin in hebben. Kreatief met Kurk - De Passie van Corrie - Pierrot pervers. Die vibe.
 • J. Toorn -
  Fantastisch nummer met zwartgallige humor.