Albumomslag Millenium Orchestra
Albumomslag Millenium Orchestra ©

De Johannespassie van Alessandro Scarlatti mooi muziekstuk

Cd - Millennium Orchestra

Een passiecompositie associëren we doorgaans met een monumentaal werkstuk van minimaal twee uur. De Johannespassie van Alessandro Scarlatti (vader van de iets bekendere Domenico) is met een lengte van drie kwartier heel wat bescheidener, want uitsluitend gebaseerd op de tekst van het evangelieboek, zonder toegevoegde koren, aria's en koralen. En dan is hij ook nog in het Latijn, dus het is niet zo'n wonder dat het werk ook niet is opgedoken in de zijlijn van het jaarlijkse passiegebeuren.

Millennium Orchestra
Alessandro Scarlatti: Passio secundum
Johannem Ricercar

Toch is het een erg mooi muziekstuk, zeker in de live-uitvoering die dirigent Leonardo García Alarcón, het Choeur de Chambre de Namur en het Millennium Orchestra op de plaat hebben gezet. Het gewicht ligt hier dus op de partij van de evangelist, door Scarlatti expressief uitgewerkt, gloedvol gezongen door mezzo Giuseppina Bridelli, en door het continuo-instrumentarium van rijke tinten voorzien. Salvo Vitale is een waardige, droefgeestige Christus, en de koorbijdragen zijn door de aard van de tekst aan de korte kant, maar wel vlammend.

Op deze cd heeft Alarcón het werk bovendien doorvlochten met zes van Scarlatti's meerstemmige responsoria, zodat het iets meer body en variatie krijgt.