Het Artemis Quartett.
Het Artemis Quartett. ©

Bij het Artemis Quartett krijg je nog eens wat verrassends voorgeschoteld

Ondanks de droevige geschiedenis spatte het spelplezier van het beroemde Duitse Artemis Quartett ervan af. Door zo naturel te spelen, vielen Beethovens geniale vondsten vanzelfsprekend op.

In de zomer van 2015 kreeg het Artemis Quartett een grote schok te verwerken. Friedemann Weigle, altviolist van het beroemde Duitse strijkkwartet, had na een jarenlange depressie een einde aan zijn leven gemaakt. De vraag was of het ensemble zou doorgaan en zo ja, op welke manier.

Het kwartet ging door: tweede violist Gregor Sigl schoolde zich om tot altviolist, zodat de Amerikaanse Anthea Kreston de tweede vioolplek kon innemen. In de warme Hertz-zaal van TivoliVredenburg toonden zij vrijdag hoe goed zij elkaar inmiddels aanvoelen: ondanks de droevige geschiedenis spatte het spelplezier ervan af.

Schumanns niet vaak uitgevoerde Tweede strijkkwartet had baat bij de Artemis-spontaniteit

Het mooie van het Artemis Quartett is dat je zelden het gevoel krijgt dat iedere maat tot in detail van tevoren is doorgesproken, al zullen ze dat heus wel hebben gedaan. Het Artemis is een muzikale versafdeling, waar je nog eens wat verrassends voorgeschoteld krijgt. Schumanns niet vaak uitgevoerde Tweede strijkkwartet had baat bij de Artemis-spontaniteit: lichtvoetig dansten de leden door het stuk.

Helemaal bijzonder was het Dertiende strijkkwartet (opus 130) van Beethoven. De strijkers maakten er niets hoogdravends van en gaven het stuk het gewicht van een Haydn-kwartet. Door zo naturel te spelen, vielen Beethovens harmonische afslagen en andere geniale vondsten vanzelfsprekend op. De Große Fuge, de oorspronkelijke finale, is niet alleen moeilijk om te spelen, maar kan voor luisteraars ook een doolhof zijn. De Artemis-strijkers gidsten de bezoekers moeiteloos door het stuk en wisten de noten onderweg ook betekenis te geven: hoe donker ze ook kunnen zijn, aan het eind wacht een sereen majeurakkoord.

Artemis Quartett, Klassiek, Beethoven, Schumann en Webern. 14/4, TivoliVredenburg, Utrecht. Het kwartet is 26/8 te horen op de Zeister Muziekdagen.