De onderhandelaars Sybrand Buma (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Mark Rutte (VVD) en Alexander Pechtold (D66) presenteren later het regeerakkoord
De onderhandelaars Sybrand Buma (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Mark Rutte (VVD) en Alexander Pechtold (D66) presenteren later het regeerakkoord © ANP

Rutte III: een kabinet voor werkend Nederland

Onzekere tijden voor gepensioneerden

Gepensioneerden gaan een onzekere tijd tegemoet. Hun pensioen wordt de komende jaren niet of nauwelijks verhoogd, terwijl de inflatie wel oploopt. Werkenden kunnen dat compenseren met looneisen en zullen dat volgens de ramingen ook doen.

Dit blijkt uit de berekeningen die het Centraal Planbureau over het regeerakkoord heeft gemaakt. Het bureau voorziet gemiddeld 1,1 procent koopkrachtstijging waarvan bijna de helft wordt toegeschreven aan de coalitieplannen. Maar vooral onder gepensioneerden en onder alleenstaande uitkeringsgerechtigden zijn er velen die de komend jaren koopkracht inleveren.

Voor gepensioneerden, een kwart van alle huishoudens, voorziet het CPB gemiddeld 0,7 procent koopkrachtstijging. Daarbij noemt het CPB de sombere vooruitzichten voor pensioenfondsen nog niet.