Roemer en Pechtold in de Kamer
Roemer en Pechtold in de Kamer © ANP

Impasse dreigt in kabinetsformatie: Pechtold en Roemer houden voet bij stuk

De doorstart van de kabinetsformatie draait uit op een ingewikkeld schaakspel. Een impasse dreigt nu VVD en CDA er niet in slagen voldoende onderhandelingspartners te vinden die met elkaar om tafel willen.

Na de stukgelopen onderhandelingen met GroenLinks gaat de voorkeur van beide partijen uit naar gesprekken met D66 en ChristenUnie. CU-leider Segers voelt daar wel voor, maar D66-voorman Pechtold blijft de voorkeur geven aan de SP. Die haakte donderdagavond echter definitief af, althans zolang de VVD aan tafel zit. 'Het was een nee, het is een nee en het blijft een nee', aldus voorman Roemer donderdagavond.

Daardoor blijft de optie van gesprekken met de ChristenUnie boven de markt zweven, maar Pechtold houdt vol dat deze coalitie in zijn ogen 'onwenselijk' is: 'Ik zie weinig kans van slagen.' D66 blijft erbij dat een kabinet links en rechts moet verbinden en een ruime meerderheid in beide Kamers moet hebben. Daaraan kan de ChristenUnie niet voldoen. De samenwerking met de ChristenUnie in de afgelopen jaren, als gedoogpartners voor Rutte II, mag niet vergeleken worden met regeren, benadrukt Pechtold: 'Dat was heel anders. Dat was samenwerking op thema's als wonen, zorg, de begroting. We onderhandelden daar over het kasboek, niet over de bijbel.'

Roemer gooit de deur op slot

Meer over de formatie

Wie toept over? Wie gaat mee? Lees het in de dagkoersen

In zijn streven de SP tot bewegen te dwingen, kreeg Pechtold in de loop van vandaag hulp van CDA-leider Buma. In zijn tweede gesprek met informateur Edith Schippers nodigde hij Roemer nadrukkelijk uit om aan tafel te komen bij VVD, CDA en D66. Dat hoefde niet eens te leiden tot onderhandelingen, benadrukte Buma. Verkennend praten zou al genoeg zijn. 'De dag is voorbij dat we allemaal konden zeggen dat we niet willen.'  

Daarop gooide Roemer de deur echter beslist in het slot: hij blijft bij zijn verkiezingsbelofte dat de SP niet met de VVD van Mark Rutte zal regeren. Hij wil het wel proberen met CDA, PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, onder leiding van premier Buma, maar daar voelt het CDA niets voor.

Informateur Schippers moet zich nu beraden op de volgende stap om beweging in het proces te krijgen. Het is niet duidelijk of zij die stap vanavond al zal zetten.  

Nog meer formatie

Als de GroenLinks-leider één ding heeft geleerd van het mislukte formatie-avontuur, dan is het dat de partij nog groter moet worden. Klavers boodschap tijdens zijn jongste meet-up: 'Onze idealen zijn te mooi voor de zijlijn' (+).

De standpunten van de ChristenUnie over migratie, klimaat en inkomen liggen eigenlijk net zo moeilijk als die van GroenLinks.