Schippers staat de pers te woord.
Schippers staat de pers te woord. © ANP/de Volkskrant

Het Binnenhof: 19 mei

Uw politieke nieuwsbrief

Goedemiddag. De formatie zit in een impasse die geen impasse mag heten. Informateur Edith Schippers organiseerde vanochtend een 'doorstep' om die boodschap de wereld in te slingeren.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u aan via volkskrant.nl/dagkoersen.

DE FORMATIE - DAG 65
'Een moment van reflectie'

Met grote haast begon informateur Schippers woensdag aan haar tweede verkenningsronde. Twee dagen later laste ze alweer een vrije dag in: vandaag vonden geen gesprekken plaats. Ze noemt het 'een moment van reflectie', maar van 'een impasse' was geen sprake. De voltallige parlementaire pers werd vanochtend ingeseind om die boodschap aan te horen en te verspreiden.

Denk-voorman Kuzu stelde woensdag in de Kamer voor dat Schippers wekelijks het parlement zou informeren in plaats van de media. Zijn motie kreeg geen meerderheid. Een persconferentie is een stuk effectiever. Elk kruimeltje uit de formatie wordt door de pers opgediend aan het publiek.

En zo maakt 'een moment van reflectie' onderdeel uit van de onderhandelingen. D66 zegt niet met de ChristenUnie te willen. SP en PvdA hebben hun eigen redenen om niet aan te schuiven bij VVD, CDA en D66. Iemand moet bewegen, maar niet voordat breed is uitgemeten dat dat met grote tegenzin gepaard gaat. Opdat de achterban de concessie begrijpt.

Verslaggever Frank Hendrickx noteert de wet van Schippers: 'Het komt altijd goed.' Dit waren haar geruststellende woorden aan het eind van haar 'doorstep' vanochtend. De geschiedenis bewijst haar gelijk: nog nooit eindigde een formatie in nieuwe verkiezingen.

CONTROVERSE VAN DE DAG
Teeven versus De Groene

Fred Teeven gedijt niet goed in de luwte. Een van de grootste en langste affaires van het kabinet-Rutte II draaide om hem. In januari nog struikelde een tweede VVD-minister van Justitie over zijn 'Teevendeal'. Teeven zelf zat na zijn eigen val als staatssecretaris weer in de Kamerbankjes. Sinds hij in maart de Kamer verliet, slaagde hij erin twee hele maanden nieuwe ophef te vermijden. Nu is Teeven terug.

In een interview met hoogleraar Henri Beunders voor De Groene Amsterdammer blikte de VVD'er terug op hoe hij als staatssecretaris van Justitie opereerde: 'Verdere verstrenging van het strafrecht zat er niet meer in. Toen heb ik me toegelegd op de bezuiniging op de advocatuur. Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken.' Dat beoogde effect was: meer verdachten achter de tralies.

Een interessant inkijkje in Teevens visie op law and order. Maar, zegt hij nu, zo heb ik dat helemaal niet gezegd. Bovendien was het volgens hem een achtergrondgesprek en geen interview. Hij beraadt zich op juridische stappen. Laat maar komen, zegt De Groene. Teeven wist dat hoogleraar Beunders hem sprak voor een publicatie, stelt het tijdschrift. 'We zien een eventuele zaak met vertrouwen tegemoet.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.