Jesse Klaver kan morgen niet bij de onderhandelingen zijn omdat zijn moeder met spoed is opgenomen in het ziekenhuis.
Jesse Klaver kan morgen niet bij de onderhandelingen zijn omdat zijn moeder met spoed is opgenomen in het ziekenhuis. © anp

Formatie even op pauze: moeder Klaver met spoed opgenomen

Uw politieke nieuwsbrief

Goedemiddag. Even voor vijven meldt informateur Edith Schippers: de formatieonderhandelingen zijn opgeschort tot na het Paasweekend. Want GroenLinks-leider Klaver kan er niet bij zijn. Hij is bij zijn moeder, die vandaag met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief elke werkdag per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

FORMATIE OP PAUZE
Een lang Paasweekend

Klaver moest vanochtend met spoed de onderhandelingen verlaten om naar zijn moeder te gaan. 'Haar toestand is zorgwekkend', meldde hij later op de dag aan Schippers.

Zijn oude leermeester Bram van Ojik nam het stokje eenmalig van hem over. Die maakte terstond enkele beginnersfoutjes. In plaats van de inmiddels gebruikelijke radiostilte in acht te nemen, ging hij inhoudelijk in op vragen van de pers. Alle partijen aan tafel willen meer geld voor defensie verklaarde hij. Vervolgens liep hij over het Binnenhof met een document half zichtbaar onder zijn arm. 'Dreigingsbeeld Defensie', luidde de kop, die duidelijk te lezen was op de foto's van persfotografen. Veel was er verder niet uit op te maken, maar de onderhandelende partijen zouden dit soort nieuwsstukjes toch liever voorkomen.

Omdat Klaver ook morgen niet aan de gesprekken kan deelnemen, heeft Schippers een pauze ingelast tot na het Paasweekend.

VIDEO VAN DE DAG
Vloggen vanuit de Stadhouderskamer

Vanochtend, nog voordat hij nieuws over zijn moeder kreeg, plaatste Klaver een vrolijke video op Twitter waarin hij de kijker meeneemt naar de Stadhouderskamer. Met een knipoog presenteert hij wat ergernissen die de onderhandelaars parten kunnen spelen. Zo hangen er kleine blokjes onder de onderhandelingstafel die de hele tijd heel irritant tegen je knie aantikken. Mocht de formatie stuklopen op onderlinge irritaties, dan weet Klaver wel wat daar de oorzaak van is. Die blokjes zaten met stukjes ducttape vastgeplakt, maar de partijleider 'vermoedt dat een van de andere mensen het blokje bij zijn stoel heeft losgemaakt om mij te irriteren'.

UITSTEL VAN DE DAG
Vaderschapsverlof is controversieel

Jonge vaders hoeven er voorlopig niet op te rekenen dat ze na de geboorte van hun kind vijf dagen thuis kunnen blijven. Die uitbreiding stond wel op de agenda van de Tweede Kamer, maar op aandringen van de VVD is het onderwerp nu 'controversieel' verklaard, wat betekent dat het pas wordt behandeld als er een nieuw kabinet is.

De VVD was, net als de werkgevers, altijd al tegen de uitbreiding van het vaderschapsverlof en noemt het voorstel van Lodewijk Asscher nu 'niet nodig'. Demissionair minister Asscher reageert teleurgesteld. Het is 'bizar en ouderwets', zegt hij tegen RTL.  
 
De voorstanders hadden behandeling in de Kamer wel kunnen afdwingen, maar daar voelen CDA, D66 en GroenLinks niet voor omdat het de sfeer bij de kabinetsformatie zou kunnen bederven. Deze partijen willen het verlof overigens nog veel verder uitbreiden: wat hen betreft moeten vaders drie maanden thuis kunnen blijven. Dan is twee dagen verlof voor de VVD een beter startpunt om te onderhandelen dan vijf.

VERKIEZINGSTHEMA VAN DE DAG
Staat van het onderwijs

Tijdens de verkiezingscampagne stond de staat van het onderwijs niet bepaald op de agenda, maar misschien was dat anders geweest als de onderwijsinspectie haar jaarlijkse verslag in februari had gepresenteerd.  

Want het verslag leest als een noodkreet. Het Nederlandse onderwijs presteert van oudsher uitstekend op internationale schaal, maar sinds enkele jaren zit de klad erin. De gemiddelde prestaties van Nederlandse leerlingen zijn stabiel of dalen. De top wordt smaller: het aantal leerlingen dat goed presteert is sinds het begin van deze eeuw flink teruggelopen. Dat valt vooral op aan de bètakant. Het percentage leerlingen met hoge scores op rekenen, wiskunde en natuurwetenschappen daalt. Op de basisscholen gaan de rekenprestaties omlaag. En dan blijken de hoofdrolspelers er ook nog weinig plezier in te hebben, zo meldt de inspectie.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.