Podcast

West Cork is een zorgvuldig portret van een mysterieuze moord in een gesloten gemeenschap ★★★★★

Makers Ford en Bungey zetten de benauwde sfeer van het gebied, waar vreemdelingen met wantrouwen worden bekeken, haarscherp neer.

Mark Moorman
null Beeld

In het Zuidwesten van Ierland steken een aantal schiereilanden diep de Atlantische Oceaan in. En aan het eind van die woeste, rotsachtige eilanden houdt Europa op. In de zomer is het een toeristenbestemming, maar in de lange winters wordt het gebied gekenmerkt door een soort grimmige eenzaamheid. Er wonen langs die kustlijn genoeg mensen die van elders komen. De lokale bewoners noemen ze blow-ins, de mensen die hierheen zijn gekomen om met de rug naar de wereld te leven.

De podcast West Cork, in 2018 verschenen op Audible (de betaalde audiodienst), is sinds enkele weken ook gratis te beluisteren (bijvoorbeeld via Apple Podcasts). Bij het verschijnen werd de dertiendelige serie over de geruchtmakende moord uit 1996 op blow-in Sophie Toscan de Plantier, de vrouw van een bekende Franse filmproducent, vergeleken met Amerikaanse podcastklassiekers als het eerste seizoen van Serial (2014) en S-Town (2017). Het schitterende West Cork zit daar eigenlijk tussenin, een zich langzaam ontrollende en gedetailleerde kroniek van een mysterieuze moordzaak en een heel zorgvuldig portret van een gebied, een gemeenschap, met in het hart een moordverdachte die larger than life is en die maar niet kan ophouden de aandacht op zichzelf te vestigen.

De zaak van de bruut vermoorde Sophie Toscan de Plantier is bepaald geen cold case in Ierland, en op zijn minst een bron van internationale spanningen tussen de Fransen en de Ieren, die, aldus de Franse justitie, nooit echt goed bovenop de zaak zijn gesprongen. Wat de podcast van Jennifer Ford en Sam Bungey, die echt met alles en iedereen hebben gesproken, vooral duidelijk maakt, is hoe in een afgelegen gemeenschap het wantrouwen na het vinden van het toegetakelde lichaam nooit meer helemaal is verdwenen.

In de eerste afleveringen blijkt dat de Ierse pers al heel snel een beeld klaar had over het zogenaamde ‘geheime leven’ van Toscan du Plantier, die haar afgelegen huis zou gebruiken om mannen te ontmoeten (dat bleken later stuk voor stuk familieleden). Daarmee sluipt er een ondertoon in de berichtgeving waarin het slachtoffer wordt neergezet als een vrouw die het onheil over zichzelf heeft afgeroepen.

Ford en Bungey zetten de benauwde sfeer van het gebied, waar vreemdelingen met wantrouwen worden bekeken, haarscherp neer. Het contrasteert heftig met de Franse kant van het verhaal, onder meer vertegenwoordigd door de zoon van Sophie, ten tijde van de moord een jongen van 15 jaar. Hij heeft het huis uit de nalatenschap van zijn moeder overgenomen, en verblijft daar een paar keer jaar met zijn gezin. En af en toe komt hij in het stadje de man tegen van wie hij overtuigd is dat het de moordenaar van zijn moeder is.

West Cork

★★★★★

Een productie van Audible (nu te luisteren op bijvoorbeeld Apple Podcasts)

Door Jennifer Ford en Sam Bungey

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden