Podcast

Het fascinerende The Line duikt in de gesloten wereld van de Navy Seals ★★★★☆

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er welke week een. Vandaag: The Line gaat over de grens tussen wat wél en niet kan in een oorlog.

Mark Moorman
The Line Beeld
The Line

In de opleiding voor de Navy Seals, de elite commando’s van de Amerikaanse marine, zit een week die niet voor niets Hell Week wordt genoemd. Je slaapt nog maar maar vier uur – per week – en de training gaat dag en nacht door. Tegelijk wordt het je heel makkelijk gemaakt om op te geven: midden op het terrein hangt een bel die je maar drie keer hoeft te luiden om bevrijd te zijn van het gekmakende regime, een procedure die Drop on Request heet. Je laat je helm achter, verlaat het trainingskamp, slaapt een etmaal en wordt wakker met het besef dat je nooit een Navy Seal zult zijn. Er vallen honderden mensen af en aan het eind van Hell Week zijn er over het algemeen nog een handjevol rekruten over; mensen die nooit zullen opgeven en geen grenzen kennen.

In de zesdelige podcastserie The Line krijgt de rekrutering van de Navy Seals alle aandacht, omdat het de juiste aanloop lijkt naar het schandaal rond de van oorlogsmisdaden beschuldigde Navy Seal Eddie Gallagher. Gallagher is een commandant die werd aangegeven door een aantal van zijn eigen manschappen voor het vermoorden van onschuldige burgers en het executeren van een krijgsgevangene, een IS-strijder. Hij zou hem met zijn eigen mes de keel hebben doorgesneden en vervolgens met de dode strijder op een foto zijn gegaan, als een jager met een prooi. In de podcast volgen we het proces, alsof we naar de Navy Seals-editie van A Few Good Men zitten te luisteren.

In een fascinerende serie duikt Dan Taberski de wereld van de Seals in, een voorheen gesloten broederschap, dat sinds de executie van Bin Laden – en de boeken en films over die missie – steeds vaker naar buiten treedt. Taberski, een geweldige verteller, spreekt ook met Gallagher en zijn vrouw, die met haar pr-ervaring precies wist hoe ze de rechtse media moest bespelen. Die strategie zou uiteindelijk leiden tot een lichte straf en een degradatie – die ongedaan werd gemaakt door Trump in een reeks van gratieverleningen.

The Line is een productie van Jigsaw Productions voor Apple Plus die nu als zesdelige podcast te horen is (ook op Spotify) en in het najaar ook nog eens als een losstaande vierdelige documentaireserie (van Jeffrey Zimbalist) te zien is.

Uiteindelijk is Taberski vooral gefascineerd door de lijn tussen wat wel en niet kan in een oorlogsgebied. Er zijn weliswaar officiële regels op het slagveld, maar wat gebeurt er als je het beest in de mens loslaat? Een van de Seals die Taberski spreekt heeft het in dit verband over de curvy line, de golvende lijn. Probeer dat maar eens aan een burger uit te leggen.

The Line

Zesdelige documentaire-serie

★★★★☆

Een serie van Dan Taberski voor Apple Plus

Te luisteren op Spotify

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden