Aflevering 3 - Tien vaders

Hoe kunnen we de gewelddadige drillcultuur en het messenbezit onder jongeren een halt toeroepen? Een ding is duidelijk: oplossingen voor dit probleem zullen we niet vinden bij de mensen die verdienen aan drillmuziek. Maar bij wie dan wel? In deze aflevering spreken Nadia en Hassan mensen die hart hebben voor deze jongeren en hoop en perspectief proberen te bieden.

Nadia Ezzeroili & Hassan Bahara

Wie horen we in deze aflevering?

Quinlan Linkers - Manager van de controversiële drillgroep 73 de Pijp en eigenaar van platenlabel South Side Music Group. Linkers geeft zelden interviews, maar voor #KJSN maakte hij een uitzondering.

South Side Music Group. Beeld YouTube
South Side Music Group.Beeld YouTube

Forrest Stuart - Socioloog aan de Stanford University in de Verenigde Staten. Afgelopen mei verscheen van Stuart het boek Ballad of The Bullet. Stuart trok vijf jaar lang op met een drillgroep uit Chicago die mainstream succes najaagt. In #KJSN vertelt Stuart over de mensen die het gewelddadige imago van drillrappers vormgeven en er aan verdienen.

Forrest Stuart. Beeld Twitter
Forrest Stuart.Beeld Twitter

Red Moons Studios - Een klein videoproductiebedrijf uit IJburg. Opgezet door de vrienden Bas en Ivar, twee jonge hiphopliefhebbers. Het afgelopen jaar maakten ze veel videoclips voor drillrappers die met wapens zwaaien en maskers dragen. Sinds september houden Bas en Ivar de messen uit beeld.

Red Moon Studios. Beeld YouTube
Red Moon Studios.Beeld YouTube

Jerrol Lashley - Jongerenwerker in Hoorn. Afgelopen augustus startte Lashley met 250 andere jongerenwerker de campagne #NoShank. Directe aanleiding was de dodelijke steekpartij in Scheveningen. Met de campagne willen de jongerenwerkers het messenbezit onder jongeren terugdringen. In Hoorn werd daarnaast een videoclip gemaakt waarin rappers jongeren waarschuwen voor de gevaarlijke kanten van de drillcultuur.

Jerrol Lashley. Beeld Linkedin
Jerrol Lashley.Beeld Linkedin

Tanja Jadnanansing - Stadsdeelraadvoorzitter van Amsterdam-Zuidoost. Jadnanansing wil in haar termijn de eerste aanzet geven voor een ambitieus masterplan voor Zuidoost. Over twintig jaar moeten de economische en sociale achterstanden in dit stadsdeel drastisch zijn teruggedrongen en moeten jongeren in veiligheid kunnen opgroeien.

Tanja Jadnanansing. Beeld
Tanja Jadnanansing.

Tur-G - Een achttienjarige rapper uit Amsterdam-Zuidoost. Bouwde een reputatie op als rapper van positief gestemde nummers. Eind oktober kondigde hij op Instagram aan dat hij voortaan drillmuziek gaat maken. Een grap, bleek later. Tur G bracht het nummer ‘Drill/Dat is gangster’ uit waarmee hij probeert te waarschuwen voor het geweld in de drillcultuur. Het nummer is een grote hit op YouTube.

Rapper Tur-G. Beeld Facebook
Rapper Tur-G.Beeld Facebook

Playlist aflevering 3 - Wil je weten welke drill tracks voorbijkwamen in aflevering 3? Klik dan hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden