Beter LevenMoederdag

Moederdag: de mooiste verhalen over moederschap en cadeautips

Zondag 9 mei is het moederdag. Voor deze gelegenheid hebben we een aantal mooie bespiegelende stukken over moeders verzameld.

Heleen van Lier
Moeder Petra krijgt van zoon Sam (14 jaar) een ontbijt op bed tijdens moederdag. Pannenkoekjes met frambozen en koffie. Beeld Arie Kievit
Moeder Petra krijgt van zoon Sam (14 jaar) een ontbijt op bed tijdens moederdag. Pannenkoekjes met frambozen en koffie.Beeld Arie Kievit

• ‘Moederschap is in de literatuur – de echte, niet die van de damesbladen – geen groots thema’, schrijft Aleid Truijens. ‘Dat is raar. Als er iets is dat het leven van miljarden mensen ingrijpend verandert, is dat het krijgen van een kind. In één klap je vrije leven inruilen voor een levenslange verantwoordelijkheid, nooit meer zorgeloos zijn. En tegelijk: de ontwapenende aanwezigheid van kinderen; een grote, niet opzegbare liefde.’ Hierom verkent Truijens alle uithoeken van het thema. En dat levert uiteindelijk toch een mooi overzicht op.

• Grof, eerlijk en grappig. Het blijkt dus wél te kunnen, fijne tv-series en films waarin moeders de hoofdrol spelen. Ter ere van Moederdag geven we tips over welke de moeite waard zijn.

• En laten we ook eens stil staan bij moederschap buiten de gebaande paden. Saskia de Coster pleit voor een dag voor niet-biologische ouders. ‘Mijn lichaam is geen 9 maanden opbouwend, uitputtend en tot slot puffend aan de slag geweest uit bijna niets een kindje te maken. Geen spatje dna heb ik overgedragen. Mijn zoontje lijkt voor geen meter op mij en zelfs als ik mijn haar blondeer, zullen wij nog altijd evenveel van elkaar verschillen als Bert en Ernie. Toch voel ik me elke dag zijn mama.’

Stiefmoederschap. Beeld Eva Roefs
Stiefmoederschap.Beeld Eva Roefs

• Veel moeders zullen zondag hun Moederdag moeten delen met een stiefmoeder. Hoe pakt dat uit? Uit deze interviews blijkt dat ‘bonusmoeders’ en de oorspronkelijke moeders, hun kinderen en nieuwe partners, vaak prima met elkaar door één deur kunnen.

• In deze gezinnen zonder moeder zijn alleenstaande vaders vader en moeder tegelijk. Zo maken zij er het beste van.

• Hoe gaan singles om met hun kinderwens? En homoseksuele of lesbische stellen, bij wie kinderen krijgen ook niet vanzelf gaat? Fotograaf Mascha Jansen portretteerde gezinnen die met veel kunst- en vliegwerk zijn ontstaan.

• En dan nog een woord voor de vrouwen die geen Moederdag kunnen vieren met hun eigen kinderen. ‘Als je zelf niet ongewenst kinderloos bent, realiseer je het misschien minder of niet, maar in reclames, folders en op televisie wordt het moederschap nog steeds enorm verheerlijkt’, zegt Carolina Konijn, ervaringsdeskundige en coach van vrouwen die ongewenst kinderloos zijn. ‘Het is een pijnlijk iets en heeft een enorme impact. Geen kindje dat in je buik groeit. Daar mag je verdriet om hebben.’

Een bloemenzaak in Amsterdam.  Beeld ANP
Een bloemenzaak in Amsterdam.Beeld ANP

• Genoeg gelezen en gezien nu, over tot actie. Want al die verschillende (wens)moeders moeten wel in het zonnetje gezet worden. Met bloemen natuurlijk. Maar met welke bloemen kun je zonder ‘klimaatschaamte’ aankomen? Goed nieuws, er zijn wel degelijk het hele jaar door ‘groene bloemen’ te krijgen. Het slechte nieuws is: de keuze is wel een stuk beperkter. En hoe heb je langer plezier van een bos bloemen: ‘Bacteriën zijn vijand nummer één, dus een schone vaas is essentieel’.

• Dan het cadeau. Deze tips voor tassen zijn al een paar jaar oud, maar doe er je voordeel mee. Want volgens modekenner Stefanie Bottelier kan een vrouw nooit genoeg tassen hebben.

• Voor het ontbijt op bed kun je moeder verrassen met deze overheerlijke Victoria Sponge Cake van Yvette van Boven.

Fijne Moederdag!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden