Politieagenten op de plek waar Sergei Skripal en zijn dochter Yulia in kritieke toestand werden gevonden.
Politieagenten op de plek waar Sergei Skripal en zijn dochter Yulia in kritieke toestand werden gevonden. © AFP

Wie vergiftigde de Russische oud-spion Skripal?

De Speld

Nu bekend is dat de Russische oud-inlichtingenofficier Sergej Skripal inderdaad is vergiftigd met het Russische zenuwgas novitsjok, dringt de vraag zich op: wie zit erachter? Wij zetten de meest waarschijnlijke verdachten nog eens op een rijtje.

De Engelsen

De Engelsen hebben alle redenen om Skripal uit de weg te willen ruimen. Bijvoorbeeld omdat hij in Engeland woont. Daar eet hij zeker drie maaltijden per dag. Dat eten had ook naar gewone Engelse gezinnen kunnen gaan, die ook best een lekkere crumpet zouden lusten. Maar is het reden om hem uit de weg te ruimen? Wij sluiten in ieder geval niets uit.

De Papoea's

Skripal werd aangetroffen op een bankje van hout, en daar hebben ze in Papoea-Nieuw-Guinea meer dan genoeg van

Veel Papoea's dragen een peniskoker. Skripal werd zelden tot nooit gezien met een peniskoker. Waren er onderhuidse spanningen tussen de Russische oud-generaal van de militaire inlichtingendienst en het inheemse bosvolk? Dat lijkt zeer waarschijnlijk. Skripal werd aangetroffen op een bankje van hout, en daar hebben ze in Papoea-Nieuw-Guinea meer dan genoeg van. Toeval? Laat ons niet lachen.

Oekraïense straaljagerpiloten

Oekraïense straaljagerpiloten hebben op het eerste gezicht geen enkele reden om een Russische ex-spion in Salisbury te vergassen, en ze hebben er ook de middelen niet voor. Maar dat is nou juist de ideale dekmantel en daarom zullen Oekraïense straaljagerpiloten er wel weer achter zitten. Bovendien hebben wij een Spaanse luchtverkeersleider verzonnen die onze theorie kan bevestigen.

De mainstreammedia

Natuurlijk, de mainstreammedia. Duh!