Een promotieteam van de Ja of Nee-campagne in 2015.
Een promotieteam van de Ja of Nee-campagne in 2015. © ANP

Wie niet wil geven, zal ook niet krijgen

Brieven van 20 september

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 20 september.

Brief van de dag: Wie niet wil geven, zal ook niet krijgen

VVD'er en directeur van de Teldersstichting Patrick van Schie is sterk gekant tegen de nieuwe donorwet, die hij zeer onliberaal noemt (Ten eerste, 17 september). 'Mijn lichaam is van mij. De overheid kan daar geen aanspraak op maken. En de overheid mag de burger evenmin het recht ontzeggen om geen beslissing te nemen over het donorschap.'

Dat klinkt heel redelijk, maar gaat voorbij aan drie belangrijke punten: 1. We leven natuurlijk allang niet meer in een wereld waarin we als een volledig vrije cowboy over de prairie dwalen. Dat is een drogbeeld. Tijdens ons leven gaan we vele verbindingen aan waaraan rechten en plichten kleven. 2. Wederkerigheid. Je kunt natuurlijk niet het recht claimen om, als je door nierfalen aan de dialyse raakt, een donornier te krijgen van de overheid, en tegelijkertijd weigeren om, in geval je overlijdt door bijvoorbeeld een verkeersongeval, je nieren af te staan of, erger nog, je daar helemaal niet over uit te willen spreken.

Ik ben in mijn loopbaan als arts namelijk nog nooit een patiënt tegengekomen die zei: 'Nee, laat die niertransplantatie maar zitten, ik was vroeger tegen donatie van mijn organen.' Of: 'Laat mij maar sterven aan mijn hartfalen, ik was namelijk vroeger te lui om een donorverklaring in te vullen.' 3. Maar áls je dan voor een fundamentalistisch liberalisme kiest, zoals Patrick van Schie, moet je ook consequent zijn: Ik wil dan óók de vrijheid hebben om te beslissen dat míjn organen: a. worden gedoneerd, maar b. níet aan vervelende profiteurs die ervoor kozen andere mensen op de wachtlijst voor organen te laten sterven. Ik heb een voorstel: mocht deze nieuwe donorwet de Eerste Kamer niet overleven, dan zetten we een volledig nieuw systeem op, waarbij je alleen mag ontvangen als je bereid bent te geven. Haken en ogen die daaraan kleven zijn mijns inziens goed op te lossen. Ik nodig artsen en juristen uit om daar dan met mij vorm aan te gaan geven.

Cees Sluimer, Twello. Huisarts te Deventer

Opdringerig

Wek vooral niet de indruk dat je een slechte burger bent als je niet 'ja' hebt gezegd

Hoewel het liberalisme mij niet lief is, herken ik me erg in het standpunt van Patrick van Schie (VVD) in de krant van zaterdag ('Geen keuze maken is ook een recht'). Helemaal eens met de opvatting dat de overheid zich zeer terughoudend dient op te stellen bij orgaandonatie en vooral niet de indruk moet wekken dat je een slechte burger bent als je niet 'ja' hebt gezegd tegen donorschap. Wat mij vooral stoort, is dat Pia Dijkstra/D66 elk individu sowieso een keus wil opdringen van het soort dat wie 'weldenkend' is donor wordt; en dat, als je het waagt die keus niet te maken, je als straf voor de zonde via het principe van 'wie zwijgt stemt toe' alsnog tot orgaandonor wordt gemaakt. Dat vervelende trekje van anderen jouw opvattingen opdringen beperkt zich overigens niet tot orgaandonatie maar lijkt in de genen van deze partij te zitten.

Nemi van der Reest, Apeldoorn

Gouden toiletpotten

Om de hebzucht van de mens te beteugelen, stelt hij voor alle toiletpotten van goud te maken

Maurizio Cattelan mag zich voor zijn kunstwerk America - een functionerend toilet van puur goud - hebben laten inspireren door kunstenaars uit de vorige eeuw (Ten eerste, 19 september), de eerste die op dit idee kwam was Thomas More. More was een vriend van Erasmus en onder koning Hendrik VIII eerste minister van Engeland. In 1516 schreef hij Utopia, waarin hij een denkbeeldige ideale wereld schept zonder privébezit en overheersing. Om de hebzucht van de mens te beteugelen, stelt hij voor alle toiletpotten van goud te maken. Het goud wordt gereduceerd tot een alledaags gebruiksvoorwerp en verliest zo zijn waarde. Thomas More stierf in 1535 op het schavot, omdat hij zijn koning weigerde te steunen in zijn pogingen zich los te maken van de kerk van Rome.

Kees Visschedijk, Alphen a/d Rijn

Prinsjesdag

Het is toch werkelijk bedroevend en volkomen uit de tijd dat iemand zich in een gouden koets laat rondrijden

Wat een uitstekende column van Sheila Sitalsing over de rol van ons koningspaar tijdens Prinsjesdag (Ten eerste, 19 september). De beschamende onzin van dit gedoe in de Ridderzaal en daarbuiten kon niet beter beschreven worden. Nog een bescheiden aanvulling: Het is toch werkelijk bedroevend en volkomen uit de tijd dat iemand zich in een gouden koets laat rondrijden en wuift naar 'het volk' dat buiten staat toe te kijken.

Bert Klaver, Dalfsen

Geen pardon voor kinderen

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die verandering brengt

In het artikel 'Een dagje naar het strand' (V, 16 september) worden de foto's besproken die Patricia Nauta maakte van kinderen uit de gezinslocatie in Katwijk. Een aantal kinderen op de foto's kreeg geen kinderpardonvergunning. In het kader staat dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst meldde dat de helft van de 3.280 ingediende vragen is afgewezen.

Het is belangrijk te vermelden dat het hierbij gaat om cijfers over de Overgangsregeling voor langdurig in Nederland verblijvende kinderen. Deze regeling is inmiddels afgesloten. Er werden in het kader van de overgangsregeling inderdaad 3.280 aanvragen ingediend, 1.540 daarvan werden ingewilligd. Het gaat hierbij niet alleen om kinderen maar ook om de ouders en eventuele andere gezins- en familieleden. Het gaat echter (maar) om 685 hoofdpersonen. Dit zijn de gewortelde kinderen die ten minste vijf jaar gedurende hun minderjarigheid in Nederland hebben verbleven.

Waar de overgangsregeling gelukkig nog het verschil heeft gemaakt voor een groep kinderen, doet de Definitieve Kinderpardonregeling dat helaas helemaal niet. Uit de laatste cijfers van de staatssecretaris blijkt dat in de afgelopen drie jaar van de 1.360 aanvragen er maar aan 40 kinderen een vergunning is verleend.

Op de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children spreken wij honderden kinderen per jaar die hierdoor in de knel komen. Dat kunnen we in Nederland niet laten gebeuren. Er moet zo snel mogelijk een wet komen die daarin verandering brengt.

Martine Goeman, jurist Defence for Children

Volg en lees meer over:

Reacties (6)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • mien83 -
  Geheel eens met Cees Sluimer. Ik kijk ook met enige verbijstering naar mensen die het even vanzelfsprekend vinden dat zij een donororgaan van een medemens ontvangen als dat zij zelf niks doneren. De restrictie die in de brief wordt beschreven voor je eigen donorschap zou inderdaad mogelijk moeten worden. Dat is simpelweg consequent. Rianne
 • Riet Pluim -
  De discussie over de nieuwe donorwet is te belachelijk voor woorden. Wat heeft de nieuwe wet nu helemaal voor gevolg? Dat je, als je echt geen donor wilt zijn, een keer een paar minuten moet besteden aan het invullen van een formuliertje. Dat is alles. De argumenten van de tegenstanders [variërend van het vermeende recht om niet na te hoeven denken tot beschuldigingen van orgaanroof] zijn ronduit hysterisch.
 • Jan de Reaguurtueel -
  Ik hoop voor de patiënten van de huisarts in Twello dat zijn reactie op hun problemen wat minder extreem is. Ik heb het niet zo op huisartsen die zo doorslaan.
 • ChielD -
  Leuk en aardig zo'n wie niet wil geven krijgt niet regeling, maar wat zijn dan de uitzonderingen daarop? Er zijn mensen die geen organen mogen doneren. Niet vanwege geloofsovertuiging of 'liberale ideeen', maar omdat hun organen (en bloed) dingen hebben die niet doorgegeven mogen worden. Iemand die in zijn jeugd een keer ziek is geweest, maar nog wel de antilichamen heeft bijvoorbeeld. Hoe gaan we daart dan mee om? Hoe gaan we die uitzonderingen uitwerken/beschrijven? Persoonlijk zou ik het beter vinden als er meer geld en onderzoek naar het groeien van nieuwe organen zou gaan.
 • Nellie -
  In artikel 11 van de grondwet staat het recht op onaantastbaarheid van het menselijk lichaam beschreven. Kan herr doctor Sluimer aangeven waar in de grondwet het recht op vervanging van niet-functionerende organen beschreven staat??!
 • Herr .Baffo -
  Met deze donorwet zit iets principieel helemaal fout: Ze wijkt af van het doorgaans normale principe dat je als individu ergens expliciet je toestemming voor geeft. Zuster Pia moet hebben gedacht "Maakt niet uit, Het doel heiligt de middelen". Mis zuster Pia! Mis Democraten Zesenzestig! ook dit kroonjuweeltje blijkt alweer een plastic kraaltje van de slechtste soort.