"Mmm, rood vlees, is dat wel goed voor de rikketik, mevrouwtje?"
"Mmm, rood vlees, is dat wel goed voor de rikketik, mevrouwtje?" © ANP

Welkom in de participatiesupermarkt

De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen, brengt Ineke de Bakker in herinnering.

Kijk jij nu maar of die kassa van jou geen bijwerkingen heeft gekregen van dit gedoe

'Kent u de werking van het medicijn?', vraagt de Kruidvatcaissière en ze zwaait met het doosje Paracetamol . 'Ja hoor'. We knikken. 'En gebruikt u misschien nog andere medicijnen?', gaat ze met luide stem verder. We zijn even verbijsterd. Moeten we een opsomming gaan geven van de hele lijst pillen die een van ons al enige tijd slikt in verband met allerlei niet ongevaarlijke kwalen? We aarzelen. Bij de apotheek zit je in een afgeschermde ruimte wanneer de medicatie moet worden doorgesproken. Zo niet bij Het Kruidvat. De caissière wacht gedecideerd af of er nog een antwoord komt op haar vraag. Achter ons staat een lange rij wachtenden, de blikken discreet afgewend naar plafond of vloer.

Dan doorbreek ik de stilte. 'Kijk jij nu maar of die kassa van jou geen bijwerkingen heeft gekregen van dit gedoe, zodat we de paracetamol kunnen afrekenen', snauw ik. Nu is ons Kruidvatmeisje beledigd: 'Ik moet dit vragen, mevrouw, aan iedereen die hier medicijnen koopt'. 'Ja hoor. 't is goed.' We rekenen snel af en verlaten de zaak. Buiten gekomen schieten we in de lach: wat een kind! Ze neemt haar taak wel heel serieus! We hebben haar carrière als kassameisje met apothekersambities misschien gefnuikt.

Tot zover een grappig verhaal.

Maar nu lees ik in De Volkskrant van 16 december dat AH-caissières in Den Haag het wel en wee van oudere klanten in de gaten moeten gaan houden. Zo nodig 'grijpen ze in'! Nu slaat de schrik me om het hart. Je hoeft niet veel fantasie te hebben om je een beeld te vormen van waar dit toe kan leiden.

Goede bedoelingen

Ik zie ze al in de startblokken staan, de overijverige kassajongens en -meisjes, met spiedende blikken

Het team van supermarktmanager Linda Noteboom is 'wildenthousiast'. Ook dat nog. Daar kom je dus niet gemakkelijk vanaf, van die typetjes, net zomin als van onze Kruitvatdeskundige. Ik zie ze al in de startblokken staan, de overijverige kassajongens en -meisjes, spiedende blikken: 'Eén glas per dag, hè!', als ik de fles Bordeaux uit mijn mandje haal en als ik daar tenslotte alleen een stokbrood en een stukje Brie naast leg, de onvermijdelijke vraag: 'Geen groente vandaag?'. En als ik dan per ongeluk nog een derde keer terugkom die dag, omdat ik een extra stokbroodje nodig heb voor mijn onverwachtse bezoek, is de caissière genadeloos. Of ik even mee naar achter kan komen. Men maakt zich zorgen over mij. 

Goede bedoelingen zijn het. 'Goede bedoelingen leiden tot de hel', zeggen we hier thuis als de ander beweert alleen het goede voor te hebben gehad. Goede bedoelingen, ze kunnen ons gestolen worden. Laat Albert Heijn maar blijven letten op 'de kleintjes' dan letten wij wel op onszelf. En als we dat niet meer kunnen, laat dan degenen die er een beroep van hebben gemaakt, de verzorgster, de (wijk)verpleger, de huisarts of de maatschappelijk werker bereid zijn ons een beetje in de gaten te houden. Mochten de ontwikkelingen toch doorgaan, Albert Heijn heeft gelukkig een bezorgservice. Je hoeft dan alleen maar te zorgen dat je ramen aan de voorkant gelapt zijn en dat het halletje aangeveegd is. 

Ineke de Bakker

Volg en lees meer over:

Reacties (18)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • rope88 -
  @vanderwoude: heeft u ook nog enig inhoudelijk commentaar op wat beweerd wordt? Het komt namelijk niet vanzelf goed, weet u, als mensen die van toeten noch blazen weten zich er mee gaan bemoeien. Die plegen aannames op foute gronden en indicaties. Uitgaande van rare ideeën over goed en fout. Voor iemand die ir. voor zijn naam heeft staan geldt hetzelfde: schoenmaker blijf bij je leest. U klopt er weer eens totaal naast, zoals zo vaak. Bij de supermarkt verkopen ze trouwens ook koffie, die, mits sterk gezet, laat ontwaken en flauwe opmerkingen over azijn voorkomt.
 • ir. Hans R. van der Woude -
  Deze persoon voerde een taak uit, zonder te begrijpen waarom. Als het hart op de goede plaats zit, dan komt het met de verinnerlijking van de opdracht ook goed. Dat lukt de meeste mensen heel goed. En in de supermarkt verkopen ze ook azijn om de pen in te dopen.
 • krantvoorles -
  In het inleidende (grappige) zinnetje dat de redacteur van de Volkskrant aan mijn stukje heeft toegevoegd, staat meteen een kapitale fout: geplaveit i.p.v. geplaveid (nu verbeterd). Ach, zo zie je ... goede bedoelingen!!
 • l.pockling -
  Albert Heijn zou beter iets aan de interne produktcontrole kunnen gaan doen. Veel producten zijn niet te vreten. De zuurkool wordt zo grof gesneden bijvoorbeeld dat je hele stukken witte kool aantreft. Soms is de ossenworst bar slecht van smaak. Kant-en-klare maaltijden met brokken harde aardappel. Waar AH heel goed in is, is het gebruik van de verkeerde specerijen. AH is te groot en te bureaucratisch. Vlees en vis dat eerst gevroren is geweest, bananen die verkeerd gekoeld zijn en na een dag bruin uitslaan. AH, door mensen zonder smaak, voor mensen zonder smaak.
 • ruud volkskrant -
  @ Risp: Als ee kassiere u vraagt of u de werking van paracetamol kent en u zegt :nee..Denkt u dat dan de kassa wordt gesloten en zij u de werking van paracetamol gaat/ kan uitleggen?Als u nee zegt, krijgt u waarschijnlijk als advies, de bijsluiter te lezen..Of mogelijk krijgt u de paracetamol niet mee..De laatste die ik met een maagbloeding (van de drank) in het ziekenhuis heb zien dood gaan deed dat trouwens heel rustig.
 • Fransien1 -
  Een medewerkster van AH merkte dat een klant schrikbarend achteruit ging. Omdat zij een studie in die richting volgt dacht ze dat het misschien een goed idee was als andere medewerksters grote veranderingen bij klanten in de gaten zouden houden. Om eenzaamheid en verwaarlozing te voorkomen. Hoe erg is dat.
 • A. Boonders -
  Schoenmaker blijf bij leest. Het is van de gekke dat de kassiere gaat vertellen wat goed voor je is, waar bemoeien ze zich mee. Een voordeel de voorlichting is gratis bij de apotheek moet je betalen.
 • Meneer Dick -
  Mevrouw De Bakker drijft wat over. Maar nog niet dusdanig dat wij daar zorgen over hoeven te maken.
 • Kaaslander -
  De industrie (het grote geld) ontoerekeningsvatbaar verklaren is ook al zowat.
 • Enno de Witt -
  Plaveiten?