Met de stemwijzer #POLERTIEK en het platform De Stembus 2017 geeft presentator Tim Hofman jongeren een schop onder de kont om niet langer de politiek te negeren en vooral te gaan stemmen op 15 maart.
Met de stemwijzer #POLERTIEK en het platform De Stembus 2017 geeft presentator Tim Hofman jongeren een schop onder de kont om niet langer de politiek te negeren en vooral te gaan stemmen op 15 maart. © ANP

Welke partij is er voor de millennials?

Verkiezingen

Een schop onder de kont is goed, maar wat moeten jongeren dan stemmen?

Met de stemwijzer #POLERTIEK en het platform De Stembus 2017 geeft presentator Tim Hofman jongeren een schop onder de kont om niet langer de politiek te negeren en vooral te gaan stemmen op 15 maart. Een zeer goede oproep. Maar wat hebben de politieke partijen de 800 duizend millennials in de leeftijd van 18 tot 35 jaar te bieden?

Ik ben 25 jaar oud. Ondanks mijn jonge leeftijd ben ik zeer snel politiek volwassen geworden. Ik ben niet de enige. Met mij is een hele generatie opgegroeid in een politieke werkelijkheid die gedomineerd wordt door angst, haat, onzekerheid en pijn. Vanaf het moment dat wij, de millennials, zicht kregen op de wereld om ons heen hebben wij vliegtuigen het WTC en het Pentagon in zien vliegen, werden Pim en Theo vermoord, zijn de financiële markten in elkaar gestort en hebben wij aanslagen in West-Europa meegemaakt. Daarom vind ik het ook niet gek dat er een afstand is ontstaan tussen jongeren en de politiek.

Wij staan de komende vijftig jaar voor een aantal loodzware opdrachten. Wat gaan we doen met klimaatverandering? Hoe gaan we om met een instabiele Europese Unie? Hoe lossen we de ongelooflijke hypotheekschuld onder de Nederlandse huizenmarkt af? Hoe dringen we de almaar stijgende zorgkosten terug? Dit zijn slechts enkele van de grote problemen die jongeren moeten zien op te lossen met een staatsschuld van bijna 500 miljard, een krimpende beroepsbevolking, een gefragmenteerd politiek stelsel en een sociale context waarbinnen inwoners van ons land elkaar nauwelijks kennen.

Daarom is de oproep van Tim Hofman aan jongeren om te gaan stemmen zo belangrijk. Uit de doorberekeningen van het Centraal Plan Bureau blijkt dat jongeren echt wat te kiezen hebben. Zo neemt op de lange termijn de werkgelegenheid het meest toe bij de plannen van de VVD, is D66 koploper in het aanvoeren van de duurzaamheidsagenda en scoort het CDA het beste in het stimuleren van het MKB.

In totaal komen alle 28 partijen in deze verkiezingen met 1.147 pagina's aan beleidsvoorstellen. Wat opvalt bij het lezen van de verkiezingsprogramma's is dat partijen niet heel specifiek zijn. Bijna alle partijen willen meer investeren in politie, maar geen enkele partij geeft aan met hoeveel procent de criminaliteit zal dalen. Daarnaast wordt in de programma's veel aandacht gegeven aan de problemen die jongeren veroorzaken. Meer dan de helft van de partijen bespreekt oplossingen voor het tegengaan van getreiter van verveelde jongeren naar agenten toe.

Het ontbreekt bij veel partijen aan een langetermijnvisie op hoe zij jongeren willen betrekken

Wat vooral opvalt, is dat het bij veel partijen ontbreekt aan een langetermijnvisie op hoe zij jongeren willen betrekken bij het oplossen van de loodzware opdrachten die hen te wachten staan. Dit alles maakt het voor millennials uiterst lastig te bepalen welke partij hun stem krijgt.

Persoonlijk vind ik het tijd voor een Deltaplan Jongeren en de Toekomst, waarbij het gehele politieke spectrum in samenwerking met jongerenorganisaties rigoureuze maatregelen uitdenkt over hoe om te gaan met de nabije toekomst. Toch helpt het al als de politieke partijen in aanloop naar de verkiezingen meer duidelijkheid geven over in wat voor staat zij de samenleving willen achterlaten aan de volgende generaties en met welke beleidsvoorstellen zij dit willen verwezenlijken. Op die manier wordt het makkelijker voor de 800 duizend jongeren om een keuze te maken voor een politieke partij op 15 maart.

Vidar Stevens is PhD-student aan de universiteit van Antwerpen.

Reacties (37)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Spartuijn -
  "Misschien is de rest van de wereld de afgelopen 15 jaar aan het blikveld voorbij gegaan"....Haakman moet gewoon eens een bezoekje aan Rotterdam brengen...Spangen, Crooswijk, Tarwewijk, Feijenoord, Lombardijen etc...Allemaal verrijkte 'prachtwijken'....
 • M. D. -
  Het stereotype van verwende millennial wordt toch al gauw bevestigd wanneer iemand schrijft dat wij millennials slechts een wereld van angst, haat en pijn kennen. Me dunkt dat de situatie tegenwoordig toch veiliger is dan in de tijd dat Oost en West een druk op knop verwijderd waren van wederzijdse vernietiging. Als we onze grenzen nou een beetje leren controleren is er helemaal niet veel meer te vrezen (Australië kan het ook).
 • H Haakman -
  @Spartuijn: goed lezen is een kunst, blijkbaar. Misschien is de rest van de wereld de afgelopen 15 jaar aan het blikveld voorbij gegaan, maar we hadden nogal last van een mondiale financiële crisis. En nu begrijp ik van je dat Rutte 1 en 2 daar de oorzaak van waren? En Samson ook? Kerel, je hebt wereldnieuws te pakken! Opnieuw kom je niet met goede argumentatie en blijft het bij knip-en-plak werk van tekst van anderen. Net zoals Geert stukken ouderwets socialisme en fascisme aan elkaar plakt. We weten hoe dat uitpakt: alleen meer onderlinge agressie. Nu moslims, straks de rest van NL.
 • Spartuijn -
  "Daarmee is de PVV voor mij volledige luchtfietserij,en maakt misbruik van al die mensen in nood die hopen dat hij iets voor ze gaat doen in Den Haag"....Hoe komen al die mensen dan in nood?....Rutte 1 en 2 hebben daar voor gezorgd...De PvdA is bij Rutte 2 op de schoot van de VVD gaan zitten om het 'eerlijke verhaal' van Samsom uit te voeren....De financiële onderbouwing wordt door bejaarden in verzorgingstehuizen en pensioenroof gerealiseerd...
 • H Haakman -
  Geert is alleen helder voor kroegtijgers en analfabeten die nog net een A4-tje kunnen lezen. Onbeschoft zijn is ook geen kunst,daarvoor moet je vooral te weinig hersens hebben. Maar aangeven HOE de PVV de plannen wil gaan realiseren mogen we blijkbaar niet weten. Daarmee is de PVV voor mij volledige luchtfietserij,en maakt misbruik van al die mensen in nood die hopen dat hij iets voor ze gaat doen in Den Haag. Lekker scoren op frustraties van mensen en niet de randvoorwaarden (financiële onderbouwing, relaties met coalitiepartners) creëren is je reinste kiezersbedrog.Geert gaat niks presteren!
 • H Haakman -
  @Spartuijn: Tuurlijk kerel, je moet Wilders alleen niet vragen HOE hij zijn plannen denkt te realiseren, dan krijg je een grote bek. De grondwet wijzigen? De rechtspraak negeren? Met je wel 25 van de 150 zetels alle andere politici tot op het bot beledigen? De SP links en de VVD rechts inhalen? Helder taalgebruik voor de gemiddelde kroegtijger misschien, zo vaag als wat voor iedereen die ook maar een beetje nadenkt. Voor de jeugd een spoedcursus politieke bewustwording.
 • Spartuijn -
  " Dat gaat nog wel veranderen. Jongeren waarderen vrijheid, en zullen zich niet gevangen laten door iemand met oogkleppen, die wartaal verspreidt."...Wilders spreekt juist heldere taal dit i.t.t. de gevestigde politici die alleen maar rookwolken verspreiden...Als je de politieke agenda weet te bepalen zoals Wilders doet kan dat alleen maar door helder taalgebruik....
 • frank§vrij -
  @spartuijn. Dat gaat nog wel veranderen. Jongeren waarderen vrijheid, en zullen zich niet gevangen laten door iemand met oogkleppen, die wartaal verspreidt.
 • Spartuijn -
  "Kijk naar de mobilisatie van jongeren in het protest tegen Trump: ik ben trots op zulke jonkies! Zo moeten we ze hier ook hebben"....Wilders is in Nederland de populairste politicus onder scholieren en jongeren....Haakman komt echt uit een dorpje...
 • H Haakman -
  @Hazlo: echt een boodschap waar millenials op zitten te wachten, tjonge jonge wat demotiverend voor ze. Je boodschap is: "denk niet na, maar sla er direct op los bij het eerste teken van verschil met jou" Heb je ze ook iets te bieden, i.p.v. constant met consumptie te praten en te foeteren, lekker rolmodelletje van me? De agressie waar jij voor staat biedt millenials helemaal niets. Kijk naar de mobilisatie van jongeren in het protest tegen Trump: ik ben trots op zulke jonkies! Zo moeten we ze hier ook hebben. Luid en duidelijk, met de boodschap" Wij gaan mee doen met de maatschappij".