Aanhangers van de Palestijnse groep Islamic Jihad verbranden Amerikaanse vlaggen tijdens een protest in Gaza tegen het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.
Aanhangers van de Palestijnse groep Islamic Jihad verbranden Amerikaanse vlaggen tijdens een protest in Gaza tegen het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. © AFP

Wat betekent Trumps besluit voor ons Europese Joden?

Natascha van Weezel: ''Ik vind het zo dom. Waarom gooi je olie op het vuur?'

Door Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël heeft Trump de situatie op scherp gezet. Dat is niet alleen voelbaar in het Midden-Oosten, maar ook in Frankrijk en Nederland, zegt auteur-filmmaker Natascha van Weezel.

Gemaskerde jongeren hebben de Zweedse synagoge in Gotenburg zaterdagavond bekogeld met brandbommen. Leeft er angst bij de Joodse gemeenschap in Nederland?

'Misschien is het gewenning, maar de angst is minder groot dan ik had verwacht. Rond de aanslagen op Charlie Hebdo en de synagoge in Denemarken was de angst binnen de Joodse gemeenschap in Nederland heel groot. Mensen waren bang voor een nieuwe golf van antisemitisch geweld in Europa. De Gaza-oorlog en de heftige demonstraties lagen toen nog vers in het geheugen. Nu is iedereen wel erg geschrokken van de man die met een Palestijnse vlag de ruiten van een koosjer restaurant in Amsterdam heeft ingeslagen.